Radyasyon Nedir, Ölçüm Cihazları, Yararları ve Zararları
Atom, maddenin yapı taşıdır. Atom, proton ve nötronlardan oluşan bir çekirdek ve bunun çevresinde dönen elektronlardan oluşmaktadır. Maddenin atom çekirdeğinde bulunan nötronların sayısının proton sayısından fazla olması halinde çekirdekte bir kararsızlık meydana gelir. Bunun sonucunda da fazla nötronlar parçalanır.
Bu parçalanma esnasında alfa, beta ve gama adı verilen ışınlar ortaya çıkar. Çıplak gözle görülmeyen bu ışınlara radyasyon adı verilmektedir. Radyasyon insan sağlığına ciddi anlamda zarar verebilir. Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından birisi olan kanser hastalığında radyasyonun önemli bir payı vardır. Bu yazımızda radyasyonun zararları ve radyasyondan korunma yolları hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Radyasyon nedir kısaca bahsedecek olursak, dalga ya da parçacıklar halinde yayılan enerji olduğunu söyleyebiliriz. Günlük hayatta sıkça kullandığımız cep telefonu, televizyon ve radyo gibi birçok elektronik alet radyasyon yaymaktadır. Endüstri alanında kullanılan X-ışınları ve güneş ışınları da radyasyon içermektedir.
Günümüz şartlarında ilerleyen teknolojik gelişmeler sonucunda hepimiz bir şekilde radyasyona maruz kalıyoruz. Bu şartlar göz önüne alındığı zaman radyasyona maruz kalmamak mümkün görünmese de, gereken önlemleri almakta fayda var. Radyasyon kirliliği sonucu vücudun gördüğü zarar ilk etapta anlaşılamasa da ilerleyen zamanlarda önemli sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilir.
Radyasyon Ölçüm Cihazları
Radyasyonu algılamak ve ölçmek için kullanılan bazı özel cihazlar bulunmaktadır. Bu ölçüm cihazları sayesinde bir yerdeki ya da insan vücudundaki radyasyon miktarı ölçülebilir.
- Bunlardan en sık kullanılanı dozimetre ve portatif ” surveymeter ” dir. Potatif ” surveymeter, bir yerdeki radyasyon doz hızını mR/ saat ya da mSv/ saat olarak ölçer.
- Dozimetre ise röntgen ve gama ışınları yayan cihazlarla ya da radyoaktif madde içeren cihazlarla çalışan personelin aldığı radyasyon dozlarını ölçmek için kullanılır. Radyasyonla çalışan kişilerin maruz kaldığı kişisel dozu tespit etmek için tüm dünyada kullanılan en yaygın sistem Film Dozimetri’dir.
Radyasyon Yararları ve Zararları
Eskiden radyasyonun kişiyi daha dinç ve enerjik hale getirdiği ya da cildi gençleştirdiği yönünde bazı iddialar öne sürülmüştür. Bunun sonucunda güzelleşmek isteyen bayanlar ya da daha dinç kalmak isteyen kişiler piyasada bulunan ve radyasyon içeren ürün ve ilaçlara yönelmişlerdir. Bu tür ürünlerin kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerden sonra insanlar radyasyonun zararları konusunda daha bilinçli davranmaya başlamıştır. Radyasyon zararları sadece radyasyon yayılan yerlerde çalışan insanları etkilemez.
Televizyon izlerken, radyo dinlerken ve birçok teknolojik alet kullanırken radyasyona maruz kalırız. Radyasyonun bilinen en büyük zararı kansere neden olmasıdır. Bu ışınlar anne karnındaki bebeğin sakat doğmasından, hamile bayanların düşük yapmasına kadar birçok zarara neden olmaktadır. Günümüzde her yaştan insan radyasyonun zararlarına karşı risk altındadır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bu konuda bilinçli davranmak ve gerekli önlemleri almak gerekmektedir.
Radyasyon Nasıl Vücuttan Atılır?
- Radyasyona maruz kalmamak için cep telefonunu çok gerekli olmadıkça kullanmamalı ve en az 2 metre uzağımızda bulundurmalıyız. Geceleri uyurken baş ucumuzda cep telefonu bulundurmamaya özen göstermeliyiz.
- Elektronik ev aletlerini kullanmadığımız zaman bunların fişini prizden çekmeliyiz. Bu basit ve etkili yöntemler sayesinde radyasyona maruz kalma riskimizi azaltmamız mümkündür.
- Radyasyonun vücutta meydana getireceği tahribatı önlemek için bunu vücuttan atmaya çalışmalıyız.
- Bunun için vücuttaki radyasyonun atılmasına yardımcı olan gıdaların tüketimine ağırlık verebiliriz.
- Etkili bir doğal antibiyotik olan sarımsak bu anlamda da oldukça faydalıdır.
- Bunun dışında böğürtlen, çilek, portakal ve üzüm gibi gıdalar da antioksidan etkisi oluşturarak vücuttan radyasyon atılmasını sağlar.
- Biberiye ve çörek otu da vücuttan radyasyon atılmasını sağladığı için gün de 1 ya da 2 bardak biberiye çayı tüketerek radyasyonun vücuttan atılması sağlanabilir.
- Bol su içerek de radyasyonun vücutta yol açtığı zararlar en aza indirilebilir.
- Tüm bunlara ek olarak radyasyon koruyucu önlem olarak odanızda kaktüs bulundurmayı düşünebilirsiniz.
- Kaktüs bitkisi ortamdaki radyasyonu çekerek havanın temizlenmesine yardımcı olur.
- Sağlıklı beslenmek ve bol oksijenli alanlarda bulunmak da radyasyonu vücudunuzdan atmaya yardımcı olabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!