
Rafting yapmaya gidelim
Bahar aylarında maceraperest yanınızı ortaya çıkarmak istiyorsanız; eğlence ve adrenalin sporu rafting için takımınızı kurun.
Raft adı verilen küçük botlar ile nehir ve çay gibi akış hızı yüksek akarsu yatakları içinde yapılan spora rafting deniliyor. Başlangıçta askeri amaçlarla kullanılan raftlar, zaman içinde sportif amaçlı kullanılmaya başlanmış ve rafting sporu ortaya çıkmıştır.
Rafting sporunda; botu devirmeden; kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından geçirmek amaçlanmaktadır.
Herkes rafting yapabilir mi?
Rafting yapabilmeniz için bir kursa gitmenize gerek yoktur. Rafting sporu, herhangi bir özel kabiliyet ve fiziksel kondisyon gerektirmediğinden; çocuklar da dahil olmak üzere, yürüyüp-koşabilen herkes bu sporu yapabilir. İlk iki derece için yüzme bilmek gerekmeyebilir ancak 3. dereceden sonra zorluk ve risk arttığı için yüzme bilmek gereklidir.
Raftinge başlamadan önce
Tur öncesi rehberler tarafından kısa bir eğitim verilmektedir. Rehberler bu eğitimde yeni sporculara karşılaşılabilecek zorluklar hakkında bilgi verip; herhangi bir acil durumda yapılması gerekenleri anlatır. Yüzme bilmeyenlerin durumlarını önceden rehbere bildirmelerinde fayda vardır.
Raftinge giderken yanınıza neler almalısınız?
Tura katılırken yanınıza mevsime göre uygun ve özellikle rahat kıyafetler almanız önemlidir. Özellikle ayakkabılarınızın son derece rahat ve dayanıklı olması gerekir. Islanma olasılığına karşı yedek kıyafet ve ayakkabı almanız faydalıdır. Ayrıca güzel anılarınızı kaydetmek için fotoğraf makinelerinizi ve kameralarınızı da dikkatli kullanmak kaydı ile getirebilirsiniz. Bazı turlarda botlarda çekim yasak olduğundan bu konuda önceden bilgi almanız gerekir.
Akarsu sporlarının en çok ilgi göreni rafting ve zorluk dereceleri
6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılan rafting sporunda, başarılı olmak için bütün takımın birbiriyle uyumlu şekilde hareket edip, kürek çekmesi gerekir. Takımın uyumu için de botun en arkasına deneyimli bir rafting sporcusu olan rehber oturup, diğer sporcuları yönlendirir.
Akarsu içinde rafting yaparken; taş parçaları, kaya, ağaç kütüğü, kısa veya uzun çağlayan gibi bir takım doğal engellerle karşılaşılabilir. Bu gibi sebeplerle de suyun akış hızı (debi) zaman zaman değişebilir. Akarsuyun içinde oluşan bu tür oluşumlara rapid adı verilir. Akarsuyun içindeki bu tür engeller zorluk derecelerine göre derecelendirilir. En kolay rafting 1. derece olan, en zor rafting ise 6. derece olarak adlandırılır. 6. derece raftingler neredeyse geçilemeyecek kadar zorlu olan parkurlardır.
Türkiye’de rafting yapmak için uygun olan akarsular:
- Artvin – Çoruh Nehri
- Artvin – Altıparmak (Barhal) Çayı
- Rize – Fırtına Deresi
- Antalya – Köprüçay
- Antalya – Manavgat Çayı
- İçel – Anamur (Dragon) Çayı
- İçel – Göksu Nehri
- Muğla – Dalaman Çayı
- Düzce – Melen Nehri
- Tunceli – Munzur Çayı
- Denizli – Bekili Deresi
- Kayseri – Zamantı Irmağı
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!