
Ramazan geldi hoşgeldi!
İslam dininde müslümanların oruç tutma ayı olan Ramazan ayı bugün başladı
Bu gece sabaha karşı kalkılan sahurun ardından 1 ay boyunca oruç tutulacak.
Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar sahurdan, iftar zamanına kadar yemek yemeyip, hiçbir şey içmeyerek ibadet edecekler.
Ramazan ayında oruç tutanların gün doğmadan önce sabah ezanına kadar yedikleri yemeğe sahur denir.
Gün sonunda akşam ezanı ile orucun açılmasına ve bu esnada yenen yemeğe de iftar denir.
İftarın ardından camilerde kılınan namaza da teravih denir. Teravih namazı Ramazan ayı boyunca camilerde kılınır.
Ramazan ayı boyunca kurulan iftar sofraları çok özel sofralardır. Bu sofralar özenle hazırlanır ve insanlar yakınlarıyla bir araya gelerek hep birlikte yemeklerini yer.
Zenginler, fakirlere bu ayda yardımcı olur. Herkes Ramazan ayında birbirine daha hoşgörülü davranır.
Gece insanların sahura kalkıp yemek yiyebilmesi için çok eski zamanlardan beri gelenek haline gelen davulcular, bu geceden itibaren iş başı yapacak.
Oruç tutmak isteyenler, davulcunun sesiyle kalkıp sahur yapacak ve tüm günü iftar zamanına kadar bir şey yiyip içmeden geçirecek.
Ramazanın unutulmaz geleneklerinden biri de Ramazan pidesidir.
Sıcacık pideyle iftarını açmak isteyenler fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturur.
Ramazan ayında ayrıca, Müslümanların kutsal kitabı Kur’an’ı Kerim’in indirilmeye başlandığı ve Kur’an’da “bin aydan hayırlı gece” olarak tanımlanan Kadir Gecesi de dualar okunarak kutlanır.
1 ay boyunca tutulan orucun ardından Ramazan Bayramı kutlanır.
İSTANBUL’DA İLK SAHUR 03.35’TE
Ramazanın ilk sahuru Ardahan’da 02.39’da, Muğla’da 04.02’de, Ankara’da 03.27’de, İstanbul’da ise 03.35’te yapılacak.
Ramazanın ilk günü akşam ezanı Hakkari‘de 19.38’de, Edirne’de 20.59’da Ankara’da 20.28’de, İstanbul’da ise 20.47’de okunacak.
Ezanın okunmasıyla herkes iftarını açacak.
CAMİLERDE OSMANLI GELENEĞİ
Ramazanın başlamasıyla özellikle İstanbul camileri bir Osmanlı geleneği olan mahyâlarla süslenecek.
Mahyâ, özellikle Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazılardır.
Osmanlılar döneminde yağ kandilleri ile yapılan mahyâlar, günümüzde elektrik ampulleri ile yapılmaktadır.
Hepinize hayırlı Ramazanlar…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!