
Ravent otu nedir?
Ravent otu nedir? Ravent otunun faydaları nelerdir?..
Farklı kültürlerde tıbbi amaçlı kullanılan ravent otu, halk arsında ışkın olarak da bilinir. Sarı, yeşil ve kızıl renkte olabilen bitkinin kökleri oldukça büyüktür. Doğada kendiliğinden yetişen, çayırlarda ve dağlık yerlerde büyüyen ravent otu, doğru oranda kullanıldığında oldukça faydalı bir bitkidir.
Ravent otu, bahar aylarında çiçek açar ve yaz mevsimin başına kadar toplanır. Mayıs ayı ile Haziran ayı arasında halk pazarlarında ve manavlarda demet halinde bulunabilir. Ravent bitkisinin kökü ise sonbahar aylarında çıkarılır. Sap kısımları taze iken tüketilen ravent otunun kök kısımları uzun süre saklanabilir. Ekim ve Kasım ayları arasında topraktan sökülen kökler temizlenir. Temizlenen kökler küçük parçalara bölünerek kuru ve güneş alan bir ortamda ya da soba üzerinde kurutulur. Kurutulduktan sonra bütün olarak veya toz haline getirilerek kavanozda saklanır.
Bitki, Türk mutfağında reçel ve marmelat olarak tüketilir. Reçel ve marmelat yapılacağı zaman elma ile birlikte kullanılır. Özellikle kek ve turtalara eklenen ravent, çiğ olarak da tüketilir. Sapları soyulduktan sonra tuzlanarak yenilen bitki, Anadolu’da dondurma yapımında bile kullanılmaktadır. Farklı bölgelerde sebze olarak değerlendirilen ot, yemek olarak da pişirilir. Bunun yanında salata yapımında kullanılan ravent otunun turşusu da yapılır.
Ravent kökü ise tıbbı amaçla tüketilir. Genelde çay olarak hazırlanan ravent kökünden şurup yapılır. Öğütülüp toz haline getirilen ravent kökü ise kazayağı otu gibi cilt bakımında kullanılır. (Görsel: Ravent otu ile yapılan bir turta)
Ravent otunun faydaları nelerdir?
* Ravent otu doğru oranda kullanıldığında ishali keser ve karın ağrısına iyi gelir. Az miktarda alındığında sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını geçirir. Ravent otu fazla tüketildiğinde ise ishal yapar ve bağırsakları temizler.
* Ravent çayı, iştah açıcı özelliğe sahiptir.
* Kuzukulağı gibi C vitamini açısından zengin olan ravent, vücudu kuvvetlendirir.
* Ravent kökünün suyu kaynatılıp içildiğinde kan şekerini düşürür.
* Ravent kökünden elde edilen toz, kahverengi lekeleri azaltır ve sivilcelere iyi gelir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!