
Refleks nedir?
Aniden önünüze çıkan bir şey oldu mu hiç?.. Ya da bir anda sıcak çaydanlığa değdiğiniz?.. Ne yaptınız?.. Kaçtınız mı?.. Bu bir refleks mi?
Refleks, vücudun dışarıdan gelen bir uyarıya karşı düşünmeden kendiliğinden verdiği tepkidir. Refleks merkezi omuriliktir. Refleks hareketinde, sinir uyarımı özel bir yolla olur. Bu yol “refleks arkı” diye isimlendirilir. Refleksler, sürekli ve hızlı bir biçimde gerçekleşir ve bu sayede vücudumuzun kendini savunmasını sağlar. Refleks hareketlerimiz, omurilik tarafından gerçekleştirilmesine rağmen beynimiz tarafından kontrol edilir.
Tehlike anında hangi hareketin koruyucu olduğunu düşünmek, bilinçli bir şekilde hesaplamak zaman alacaktır. Üstelik ani gelişen olaylar sonucu şaşırabilir, telaşla yanlış şeyler yapabiliriz. Oysa refleks hareketleri, otomatik olarak korunma yolunun doğrusunu, tutarlısını uygular. Refleks sayesinde otomatik bir hareketle doğru ve etkin korunma kendiliğinden sağlanmış olur.
Refleks, doğuştan ve sonradan olmak üzere ikiye ayrılır;
Doğuştan (Kalıtsal) Refleks
* Doğuştan gelir, sonradan kazanılmaz. Omurilik yönetir.
* Bu refleks türleri herkeste bulunur.
* Genetik olarak nesilden nesle aktarılır.
* Göze bir cisim yaklaştığında gözün kapanması,
* Bir cisimle diz kapağına vurulduğunda bacağın havaya kalkması,
* Ele iğne battığında elin geri çekilmesi,
* Yeni doğan bebeğin annesini emmesi,
* Göz kapağının ışıkta büyüyüp küçülmesi vb…
Sonradan (Şartlı) Refleks
* Sonradan öğrenmeyle oluşur. Bu hareketler tekrarlanarak öğrenilir. Bunlar bir kez öğrenildikten sonra bir daha unutulmaz ve düşünmeden gerçekleştirilir.
* Refleksi beyin öğretir, ardından omuriliğe devreder.
* Araba sürme,
* Örgü örme,
* Bisiklet sürmek,
* Limon görüldüğünde ağzın sulanması vb…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!