Romen Rakamları Nedir? Romen Rakamları 1’Den 100’E Kadar Nasıl Yazılır?
Romen rakamlarını günlük yaşantımızda çok fazla kullandığımızı ve ihtiyaç duyduğumuzu söyleyemeyiz. Ancak, yine de bazı durumlarda karşımıza çıkabildiğini biliyoruz. Bu bağlamda özellikle okullarda 3.sınıf romen rakamları okutulmaktadır.
Romen rakamları diye ifade ettiğimiz rakamlar Romence’ye ait rakamlardır. Ülkemizde de özellikle bulmacalarda karşımıza sıklıkla çıktığını ifade edebiliriz. Romen rakamlarında I 1’dir. II olduğunda karşılığı 2 olacaktır. Yine aynı şekilde III olduğunda da karşılığı 3’tür. V harfi Romen rakamlarında 5’e eşittir. V’nin soluna I koyarsak IV olacak ve karşılığı 4 olarak kabul edilecektir. Yine aynı şekilde V’nin yanı I koyarak 6 sayısını bulabiliriz. VI 6 iken, VII 7olacaktır. VIII ise 8 rakamını işaret edecektir. Romen rakamlarında 10 karşılığı X’dir. Aynı şekilde soluna I koyarsak 9, sağına I koyarsak 11 olacaktır. Romen rakamlarında 2 tane XX 20 olurken, L 50 anlamına gelmektedir. Buna göre D ise 100 olacaktır. Bunun dışında romen rakamları 20 ye kadar ya da 50’ye kadar ezberleyebilirsiniz.
Romen Rakamları İle Tarih Yazma
Romen rakamları ile tarih yazmak isteyebilirsiniz. Öncelikli olarak standart sayıları bakmak gerekir. Buna göre bazı temel sayılar şu harflerle işaret edilmektedir.
- 1 = I
- 5 = V
- 10 = X
- 50 = L
- 100 = C
- 500 = D
- 1000 = M
Rakamların yan yana getirilmesi ve aynı zamanda toplanması ile yazılmaktadır. Rakamların toplanması mantığında en fazla 3 tane rakamın yan yana gelebileceğini unutmamak gerekir. Bu çerçevede romen rakamları 30 a kadar ya da 50, 100’e kadar belli kalıpları bilmek şarttır. Romen rakamları ile tarih yazma konusuna dönersek, bunu bir örnekle açıklayabiliriz. 06.10.2017 tarihini şu şekilde yazmamız gerektiğini görebiliyoruz. VI-XMMXVII şeklinde 6 Ekim 2017 tarihini yazabiliriz.
Romen Rakamları Yazılışı
Romen rakamları yazılışı hakkında temel bilgileri yukarıda paylaşmıştık. Bu temel mantık çerçevesinde rakamların yazılması gerekmektedir. Tek bir rakamı ifade etmek daha kolaydır. 50, 100 ya da 1000 gibi rakamları kolay bir şekilde yazabiliriz. Ancak, 130 sayısını nasıl yazmamız gerektiğini gösterelim. 100 karşılığı C olduğunu artık biliyoruz. 10 karşılığının da X olduğunu düşünürsek bu durumda CXXX olarak 130 sayısı yazılabilmektedir. Rakamların yazılışı romen rakamları 3 sınıf aşamasında gösterilmektedir. Bu dönemde aldığınız bilgileri unutmuşsanız genel olarak bu yazımızla fikir sahibi olabilirsiniz.
Romen Rakamları Nerelerde Kullanılır?
Romen rakamlarının kullanımı günümüzde de farklı alanlarda kullanılmaya devam etmektedir. Tarihte çok önemli bir yere sahip olan Romen rakamları git gide önemini yitirmiştir. Ancak, Romen rakamlarının unutulduğunu ve hiçbir yerde kullanılmadığını da söyleyemeyiz. Bu çerçevede romen rakamları 100 e kadar ve 1000’e kadar öğrenerek kişisel gelişiminize katkı sunabilirsiniz. Romen rakamlarının;
- Tarihi savaşlarda
- Yüzyıl isimlerinde
- Eski devlet liderlerinde
- Kitapların konu başlıklarında
- Kitap sayfalandırmalarında
- Bazı takvimlerde
- Kapı numarası gibi bazı alanlarda
- Doktor reçetelerinde kullanıldığını ifade edebiliriz.
Romen Rakamları Okunuşu
Romen rakamlarının okunuşu çok önemlidir. Temel olarak çok kullanılmadığı için yazılışını bilmeniz yeterli olacaktır. Ancak, yine de okunuşunu bilmeniz faydalıdır. Yazılışını öğrendiğinizde okunuşunun da çok kolay olduğunu göreceksiniz. Romen rakamlarında bir sayının yan yana en fazla 3 kere yazılabildiğini ve daha fazla yazılamadığını unutmamak gerekir. Romen rakamlarında en büyük simgeyi temel almak şarttır. Bu ve benzer detayları bilmeniz durumunda hem yazılışı, hem de okunuşu noktasında çok önemli bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyoruz.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!