Rumeli Hisarı Hakkında Bilgi, Tarihi, Yapılış Öyküsü, Nerede ve Nasıl Gidilir?
Rumeli Hisarı İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi’nde bulunan semtin adıdır. Uzun yıllardır Rumeli Konserlerinin de düzenlendiği yer harika manzarası ve tarihi önemi ile dikkat çekmektedir. İstanbul’un fethi öncesinde Fatih Sultan Mehmet tarafından Anadolu yakasında bulunan Anadolu Hisarı’nın karşısına inşa ettirilmiştir. Buradaki amaç boğazın kuzeyinden gelebilecek saldırıları önlemektir. İstanbul Rumeli Hisarı günümüzde müze ve açık hava tiyatrosu olarak kullanılmaktadır. Bahçede sergilenen toplar, güller ve Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçası görülmeye değer tarihi bir atmosfer oluşturmaktadır.
Rumeli Hisarı’nı Kim Yaptırmıştır?
Rumeli Hisarını Fatih Sultan Mehmet yaptırmış olup aynı zamanda hisarın yapımı ile bizzat ilgilenmiştir. Hisarın her bölümünün inşasını farklı paşalar üstlenmiştir. Böylece Rumeli Hisarı yapılış amacına uygun olarak kısa sürede tamamlanmıştır. Bu Hisar günümüze kadar her türlü doğa şartına dayanarak sapasağlam kalmayı başarmıştır.
Rumeli Hisarı Hakkında Bilgi
Rumeli Hisarı’nın tarihteki yeri ve önemi nedeni ile Rumeli Hisarı nerede diye merak edenler olabilir. Rumeli Hisarı İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Boğaziçi’nde bulunmaktadır. Rumeli Hisarı Fatih vakfiyelerinde Kulle-i Cedide, Neşri tarihinde Yenice Hisar; Kemalpaşazade, Aşıkpaşazade ve Nişancı tarihlerinde ise Boğazkesen Hisarı olarak bilinmektedir. Tarihi önemi ve manzarası nedeni ile İstanbul’un görülmeye değer yerlerinden birisidir.
Rumeli Hisarı Ne Zaman Yapıldı?
Rumeli Hisarının yapımına 15 Nisan 1452 yılında başlanmış ve yapımı 31 Ağustos 1452 tarihinde tamamlanmıştır. 4,5 ay gibi kısa bir sürede yapılan Rumeli Hisarı’nın her bölümünün inşası bir paşaya verilmiştir. Fatih Sultan Mehmet ise deniz tarafına düşen bölümün inşasını kendisi üstlenmiştir. Bu nedenle kulelere yapımını üstlenen paşaların adı verilmiştir. Hisarın yapımında yaklaşık 300 usta, 800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalışmıştır.
Rumeli Hisarı Yapılışı
Rumeli Hisarı’nı yaptırmaya karar veren Fatih Sultan Mehmet öncesinde Bizans imparatoru Konstantin Dragazes’e bir elçi göndermiştir. Amacı komşuluk hakkı nedeni ile nezaketen izin almaktı. Elçisi aracılığı ile bu haberi alan imparator; ” Padişahınızın kale yaptırmak istediği toprakların sahibi Galatalılar’dır. Galatalılar ise bizim yönetimimizde değil, Avrupalılar’ın yönetimindedir. Biz, size izin versek bile Avrupalılar, bunu kesinlikle kabul etmezler. Eğer onlardan gerekli izini almadan böyle bir işe teşebbüs ederseniz Avrupalılar, bu yaptığınızı hoş karşılamayacaktır. ” şeklinde bir cevap göndermiştir. Aslında Bizans imparatoru Rumeli Hisarının yapılmasından hoşnut değildi fakat bunu doğrudan söylemek yerine Avrupalılar’ı öne sürüyordu.
İmparatorun bu cevabının ardından Fatih Sultan Mehmet ise kendisine; ” Maksadımız, komşuluk hakkından dolayı sizin izninizi almaktı. Söylediklerinize göre bu topraklar size ait değil. Sizin ise hisarın yapılması için rıza gösterdiğiniz anlaşılıyor. Avrupalılar’ın hoşnut olup olmayacağına gelince; siz merak etmeyiniz, onlara gereken cevabı veririz. Bizim için önemli değil!… Şimdi hemen gidip efendinize söyleyin. Karşısındaki padişah, öncekilere benzemez. İmparatorunuzun hayalleri, benim gücümün ulaştığı yerlere bile varamaz. Şimdilik huzurumdan çıkıp gitmenize izin veriyorum. Bundan sonra yaptığım işlere engel olmaya kalkışan olursa gereken cezayı görecektir!… ” şeklinde cevap vermiştir. Sonrasında ise Fatih Sultan Mehmet, Galatalılar’ın arazisine gereken bedeli ödemiş ve planladığı şekilde Rumeli Hisarı’nın yapımına başlamıştır.
Rumeli Hisarı Nasıl Gidilir?
Rumeli Hisarına gitmek isterseniz bunun için toplu taşıma araçlarından yararlanabilirsiniz. Rumeli Hisarı otobüs durağı, Aşiyan otobüs durağı, Rumeli hisar üstü otobüs durağı, Boğaziçi üniversitesi istasyonu metro durağı ve Etiler metro istasyonu durağından Rumeli Hisarına ulaşabilirsiniz. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Rumeli Hisarı kuşbakışı olarak bakıldığı zaman ” MUHAMED ” yazdığı görülmektedir.
İstanbulun Fethi ve Rumeli Hisarı
Yapımına 15 Nisan 142 yılında başlanan Rumeli Hisarı 30 dönümlük bir alana inşa edilmiştir. Anadolu Hisarı’nın karşısında inşa edilmesinin amacı, Bizans’a Cenevizliler tarafından Karadeniz’den yapılacak yardımları önlemektir. Bu hisar sayesinde boğazın kuzey tarafından gelebilecek saldırıların önlenmesi de amaçlanmıştır. Eşsiz manzarası ve tarihi önemi nedeni ile Rumeli Hisarı içi de görülmeye değerdir. Harika boğaz manzarasının yanı sıra güzel yapıtta Osmanlı Devleti zamanında yapılmış olan çeşitli top ve gülleleri görme imkanı da vardır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!