
Saçta kırık neden olur?
Uzun saçların en büyük sorunu saç kırıkları… Peki, saç kırıkları neden olur? Kırıklardan nasıl kurtulabiliriz?
Saçlarını uzatmak isteyenlerin korkulu rüyası kırıklardır. Kırıklar, saçları yıpranmış, mat ve cansız gösterir.
Peki, saçlar neden kırılır?
Saç sağlığı için vücudumuzun bazı mineral ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Bunlar demir, çinko, biotin, keratin, H ve B7 vitamini olarak sıralanabilir. Saç sağlığından bahsediyorsak, öncelikle vücudunuzda bu vitamin ve minerallerin eksik olmadığından emin olmamız gerekir.
Eğer saçlarınızda bu vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanan yapısal bir sorun bulunmuyorsa, kırıkların en büyük sorumlusu saça uyguladığımız işlemlerdir.
Saçlarımız daha güzel gözüksün diye yaptığımız işlemlerin çoğu ne yazık ki saç sağlığı için zararlıdır.
Saçlarımız, şekillendirmek için kullandığımız kimyasallardan, renklerini değiştirmek adına yararlandığımız boyalardan yıpranırlar. Saça doğrudan uygulanan yüksek ısı kaynakları saçı kırar ve yıpratır.
Saç kırıkları neden oluşur?
* Saç şekillendirmek için kullanılan spreyler, jöle ve şekillendiriciler saçı yıpratır ve kırılmasına neden olur.
* Saçlarımızı çok sıkı ve hep aynı şekilde toplamak kırık oluşumunu artırır. Saçları toplarken lastik tokalar yerine büyük dişli gevşek tokalar kullanmalıyız.
* Saça uygun tarak kullanmamak saçların kırılmasına yol açar.
* Saça doğrudan uygulanan ısı kaynakları saçı yıpratır. Yüksek ısıda kullanılan saç kurutucular, düzleştiriciler ve dalga yapıcı aparatlar saç sağlığımız açısından iyi değildir.
* Saça uygun olmayan bakım ürünleri kullanılması saçları kırar.
* Genelde kuru ve kıvırcık saçlı kişilerin saçları kırılma eğilimindedir. Bu nedenle saçlarını nemlendirmeleri ve uygun kremlerle yumuşatmaları gerekir.
* Saçları her gün yıkamak nem dengesi bozar, saçları kurutur, yıpratır ve kırılmalarına neden olur.
Saç kırıkları nasıl önlenir?
* Saç kırıkları ile savaşmanın en basit yöntemi, mümkün olduğunca saçların doğal halini korumaktır.
* Saçlarımızı her gün toplamak yerine mümkün olduğu kadar serbest ve özgür bırakmalıyız.
* Saçların banyodan sonra çok ıslakken taranması yapılarına zarar verir. Bunun yerine nemini havlu ile yumuşakça aldıktan sonra saçımıza uygun geniş dişli bir tarakla taramalıyız.
* Kimyasal uygulamalardan mümkün olduğu kadar kaçınmalıyız.
* Saçlarımız belli bir uzunluğa geldiğinde uygun saç kremi ile yumuşatmalıyız.
* Saç sağlığımızı korumak için belli aralıklarla kestirmeliyiz.
* Saçlarımıza belli aralıklarla bakım yapmak hem canlanmalarını sağlar hem de kırıklara karşı daha dirençli olurlar. Bunun için argan, zeytinyağı, susam, kayısı, hindistan cevizi yağlarını kullanabiliriz.
hindistancevizi050516
Saçın Yapısı
Saç, insanda kafa derisi üzerinde bulunan kıl kümesine verilen isimdir. Saçlar, vücudumuzdaki diğer kıllara göre çok daha hızlı uzar. Yaşın yapısını ve rengini yaş, ırk ve cinsiyet belirler.
Saç “keratin” denilen güçlü yapı proteininden oluşmuştur. Derinin dış tabakası ve tırnak da benzer yapıya sahiptir. Saçın, disülfit, yağ ve hidrojen bağları sayesinde dayanıklı bir yapısı vardır. En dayanıklı katman dış katmandır. Saçın rengini melanin pigmenti verir.
Saçın düz mü kıvırcık mı olduğu ise disülfit denilen bağların yoğunluğuna bağlıdır. Kıvırcık saçlar, disülfit bağlarının yoğun olduğu saçlardır.
Saç iki bölümden oluşur: saç kökü ve saç gövdesi.
Saç kökü, saç telinin çıktığı yere verilen isimdir. Saç kökü, saç derisinin yağ tabakasında yer alır. Saç kökünün en ucunda saç soğanı yer alır ve saçın beslendiği bölüm burasıdır. Saç soğanında saça rengini veren pigmentler de yer alır. Saç soğanının altında saçın büyümesi ve beslenmesi için önemli olan dermal papilla yer alır.
Saç gövdesi ise saçın deriden dışarı çıkan kısmıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!