Akciğerler göğüs boşluğunda, kalbin sağ ve solunda yer alan solunum organımızdır. Tüm omurgalı canlılar nefes alma işlemini akciğerler ile yapar. Akciğerin asal vazifesi oksijeni kan dolaşımına aktarmak ve kanda bulunan karbondioksiti dışarı atmaktır. Akciğer anatomisi iki lobdan oluşur. Sağ ve…
PCR, yani “Polymerase Chain Reaction- Polimeraz Zincir Reaksiyonu” bir test çeşididir. Özellikle son günlerde koronavirüs salgını sebebiyle daha da sık gündeme gelen bir testtir. PCR Testi, adedi az bile olsa virüs yahut bakterilerin yakalanmasını sağlayan bir ilerlemiş tanı yöntemidir. PCR;…
Tüm dünyaya kabus yaşatan Korona virüsü 21. Yüzyılın en büyük salgını olarak niteleniyor. Pek çok ülke korona virüsünden korunabilmek için çözüm üretmeye çalışıyor. Virüse bağlı ölüm oranının korkutucu boyutta olması yüzünden alınan en büyük önlem ise maskeler. Virüs bulaşmamış insanların…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Bu yılın başında ilk olarak Çin’de ortaya çıkan ve daha sonra İtalya, İspanya, İran başta olmak üzere dünyada 200’den fazla ülkede hızla yayılım gösteren koronavirüs, Türkiye’de de 3 milyona yaklaşan kişiyi enfekte etmiştir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada coronavirüs…
Vücudumuzda kendi kendini temizleyen bir sistem olsa da yine de beslenme ve yaşam koşullarına dikkat ederek bu sisteme destek vermek gerekiyor. Akciğerler de nefes almamızı ve kanın tüm vücuda oksijen taşımasını sağlayan bir organ olduğu için sağlığı koruma konusunda son…
Covid-19 olarak da bilinen corona virüsünün hangi yüzeyde ne kadar yaşadığı en çok sorulan sorulardan birisi. Yeni tip Korona Virüsü bulunduğu ortamdan dokunma ve temas yoluyla insan vücuduna giriyor. Girdiği vücutta ise bir müddet yaşıyor. Bu da insanlarda hayatın içinde…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Dünyada birden çok ülkede ve hatta kıtada yayılım gösteren salgı hastalıklar pandemi olarak adlandırılır. Son derece riskli bir durum olan pandemiden, enfeksiyondan korunma yöntemleri uygulanarak korunmak ve pandeminin olumsuz etkilerini azaltmak mümkündür. Enfekte olacak kişi sayısının olabildiğince azaltılması önlemlere titizlikle…
Tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan corona virüsü salgın halinde yayılarak ciddi bir tehdit oluşturuyor. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyada salgın haline gelen corona virüsü Avrupa’da İtalya, İspanya ve Fransa’da ve İran’da çok sayıda ölüme sebep…
İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya büyük bir hızla yayılan; özellikle Avrupa ve İran’da çok sayıda ölüme neden olan COVID-19 ya da yaygın bilinen adıyla Corona virüs, tedavi edilmediğinde akut solunum yolu yetersizliğine ve ilerleyen süreçte…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Hayatı boyunca hiç kaşınmayan birini tanıdınız mı? Tanıyamazsınız çünkü hiç kaşınmamış birisi yoktur. Belki şu satırları okurken bile elinizi, burnunuzun ucunu yahut saçınızı kaşıyorsunuzdur. Kaşınmak doğal bir refleks ve çoğu kez de kaşımayla geçen bir his. Bilim adamları bunun düşük…
Başlığı görünce şaşırmış olabilirsiniz. Öyle ya beynin donması da ne ola ki? Ama bu hissi muhakkak yaşamışsınızdır. Sözgelimi buz gibi soğuk bir içeceği içtikten sonra ya da dondurmadan kocaman bir ısırık aldığınızda beyninizdeki donma hissini yaşamışsınızdır. Adeta kıvrandıran kısa süreli…
Dirsek Çarpması olayını hemen hemen hepimiz mutlaka ki hayatımızda bir kere olsa dahi yaşamışızdır. Bu olayın son derece can yakıcı bir olay olduğunu da deneyimlerimizden kaynaklanarak hepimiz biliyoruz. Gerçekten de sağa sola çarpan dirsek kemiği acısı gözden yaş getirecek kadar…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Vücudumuzun herhangi bir yerinde kesik yahut yaralanma oluştuğunda deyim yerindeyse o bölge renkten renge girer. Kesikler ilk etapta kırmızı, yaralar mavi bazen mor, bazen yeşil bazen de hardal sarısı olur. Yara izi renk evreleriyle gittikçe silikleşerek kaybolur. Yara çeşitleri çoğunlukla kesik…
Elimiz kesildiğinde, utançtan yahut heyecandan yanaklarımız al al olduğunda, yüzümüze doğru vuran sert rüzgarda vücudumuzdaki kan renginin kırmızı olduğunu anlayabiliriz. Fakat bileklerimize baktığımızda damarlarımızın mavi gözüktüğünü görürüz. Onlara bu mora çalan mavi rengi veren şey ne olabilir? Hepimiz biliyoruz ki…
Vücudumuzda bulunan tüyler inanılmazdır. Dudaklar, ayak tabanı ve avuç içleri dışında nerdeyse her bölgemizde çıkma potansiyeli çok yüksektir. Bir insan ömrü boyunca 1000 km’ye yakın olarak kıl üretmekte. Peki kol kılları? Kol Kılları Bir Noktadan Sonra Uzamayı Nasıl Bırakır? Saçlarımızı kestirmeyi…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Duygulandığımızda, üzüldüğümüzde, sevindiğimizde ağlarız. Ağlamak, duyguların en yoğun olduğu anların dışavurumudur adeta. Ağlamaya eşlik eden en belirgin fiziksel unsur da gözyaşıdır. Ağlama süresince gözlerimizden gelen su, ya da alışılagelmiş adıyla gözyaşı hangi vazifeyi yerine getirmek için akar? Gözyaşının akma sebebi…
Nefes kokusu sadece modern çağın değil antik dönemin de kabusu imiş. Hipokrat nefesin güzel kokması için şarap ve birtakım baharatlarla gargara yapılmasını tavsiye etmiş. Roma dönemde de nefes tazeleyen solüsyonlar hazırlanmış. Kötü nefes kokusu bir süre sonra etrafınızda kimsenin kalmamasına…
Özellikle yirmili yaşlarımızda iken saç tutamlarımız arasında beliren bir adet gümüşi renkte beyaz saç teli bizi şaşırtabilir hatta ürkütebilir. “Eyvah yaşlanıyor muyum?” endişesi ile saçlarımız arasında ikinci beyaz saç telinin görünmesini bekleriz ve tehlike çanları çalmaya başlar. Erken yaşta saç…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Bademcik denildiğinde ilk akla gelen nedense yutkunma güçlüğü, boğaz ağrısı, yüksek ateş, bulantı, iştahsızlık ve vücutta kırıklık hissi akla gelir. Ama en kötüsü de yutkunma güçlüğüdür. Oysaki bademcikler, vücudumuzu mikroplara karşı koruyan bir nevi savunma neferleridir. Sağlıkları yerindeyken her şey…
Güneşin altında yatarken vücudumuz ısındıkça ısınır ama ateşimiz çıkınca üşüme hissi ile adeta tir tir titreriz. Vücut ısımız yükselse de üzerimizde kat kat battaniye olsa bile üşüme ve titreme hissi geçmez. Sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı 36 ila 37,5 derece…
Gözlerimizin üzerinde bulunan kıl demetlerinin ne işe yaradığını düşündünüz mü hiç? Kaşlarımızdan söz ediyoruz. Ellerinizle kaşlarınızın üzerini kapatın ve yüzünüzün ifadesinde nelerin değiştiğini görün. Evet kaşlarımız olmadığında gözlerimizin anlamında bir zayıflama olduğu su götürmez bir gerçek. İşte kaşlarımız neden önemlidir…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Her duş sonrası kulak çubuğuyla kulaklarımızı kurutup temizlerken görünen manzara bizi pek de memnun etmez. Kulak çubuğunun ucunda oluşan sarı ve yapışkan tabaka kulak kiri diye adlandırılan mumsu bir maddedir ve görüntüsü ile bizi pek de memnun etmez. Bu sebeple…
Saçlarımız kafatasımızı örten en önemli uzuvlarımızdan birisidir. Saçlarımız sayesinde hem beynimiz sıcak, soğuk ve buna benzer dış etkenlerden korunur, hem de dış görüntümüzün büyük kısmı, yüzümüzdeki ifade ve fiziksel görüntümüz saçlarımızla tamamlanmış olur. Yüzümüze ifade veren şey aslında biraz da…
Yüksek rakımlı bir alanda yolculuk ederken kulaklarımızda belirgin bir doluluk hissi olur ve tıkandıklarını hissederiz. Sanki etraftaki sesler bastırılır ve derin bir uğultunun içinde kayboluruz. Ve bir süre sonra kulaklarımızın yeniden açıldığını ve hayata dair sesleri daha net işittiğimizi fark…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
En zamansız zamanlarda, huzuru kaçıran, mahcup eden, sıkıntı veren reflekslerden birisi de hıçkırıktır. Hıçkırığın nedeni nedir, hıçkırık neden olur hiç düşündünüz mü? Kuşkusuz sadece hıçkırık tuttuğunda aklınıza gelmiş ve hıçkırık sona erince de unutulup gitmiştir. Ama bu yazıyla karşılaştığınıza göre…
Çoğunlukla uzun süre aç kaldığımızda midemizden gelen seslere mide guruldaması deriz. Bilhassa kalabalık ve sessiz ortamlarda bizi mahcup da edebilen bu karın guruldaması işinin altında yatan sebepleri de merak ederiz. Evet bu sesler aç olduğumuzda ortaya çıkar ama nasıl oluşur…
Asperger sendromu, çocukluk çağlarında ortaya çıkan ve sosyal etkileşimi zorlaştıran bir sorundur. Otizm ile benzer özellikler göstermesi nedeni ile bu hastalıkla karıştırılmaktadır. Oysa ki bu iki rahatsızlık benzer belirtiler gösterse de birbirinden farklıdır. Erkek çocuklarda daha sık görülen bu hastalık…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Kuyruk sokumu, vücudumuzun önemli bir bölgesidir. Bu bölgede yer alan kuyruk sokumu kemiği vücut geneli için çok önemlidir. Zaman zaman hepimizin karşılaştığı kuyruk sokumu kemiği ağrısı ve kuyruk sokumu kayması hakkında detayları merak edenler için yazımızın devamında paylaşıyoruz. Kuyruk Sokumu Nerededir?…
Kan grupları insan hayatı için büüyk önem arz etmektedir. Alyuvarlarda bulunan aglütinojenlerin çeşitlerine ve aynı zamanda durumuan göre kan gruplarıoluşmaktadır. Sıfır (0), A, B ve AB olmak üzere 4 farklı kan grubu bulunmaktadır. Yazımızın devamında kan grupları ve özellikleri hakkında…
E vitamini her mevsim boyunca almamız gereken bir vitamindir. Her mevsim genç yaşlı demeden ya da bebek çocuk demeden herkesin ihtiyacı olan vitamindir. Genelde güneşten gelen yani vücudun demir ve kalsiyum ihtiyacını güneşten aldığı bir vitamindir. Vücudun temel ihtiyaçlarından biri…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntülü bir enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yöntemiyle kişiden kişiye geçen çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka devri 10-14 gündür. Şikâyetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir…
İnsan yaşamında büyük rol oynayan akciğerler, hayati fonksiyonları sağlayan en önemli organdır. İnsanlar ve hayvanlar oksijen olmadan yaşayamazlar. Nefes almak zorundadırlar. Bu da akciğerler ile sağlanmaktadır. Akciğer ne işe yarar ve önemi nedir konularında tüm merak ettiklerinizi makalemizde bulabilirsiniz. Akciğer…
Down sendromu olan çocuklar genelde doğuştan engelli olarak doğarlar. Down sendromu sorunu çok küçük yaşta başlar. Down sendromu olacak kişi anne rahminde durumunu belli eder. Ne yazıkki hastalıklı olacağını belli eder. Down sendromu sonucu genelde akraba evlilikleri ile meydana çıkar….
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Karaciğer, vücudun en büyük iç organı olup hayati bir öneme sahiptir. Ağırlığı 1200 ila 1600 gram arasında değişen bu organ kahverengiye yakın kırmızı bir renkte olup, şekil olarak üç yüzlü bir piramidi andırmaktadır. Karaciğer herhangi bir şekilde işlevini yerine getiremez…
Hıçkırık soluk borusundan başlayıp ağız içinde meydana gelen ve belirli aralıklarla değişen ritimli sestir. Hıçkırık iç organlara bağlı olarak kişinin ağız boşluğundan çıkan ses olarak tabir edilir. Hıçkırık Nedir Yaklaşık olarak 2 dakikada bir çıkan ses Hıçkırık olarak nitelendirilir. Kişileri…
Gut hastalığı bir tür romatizmal hastalıktır. Eklemlerde aniden gelişen bu hastalık hassasiyet, kızarıklık ve eklemlerde ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediğinde kişinin günlük hayatını da olumsuz etkiler. Damla hastalığı, zengin hastalığı ya da kral hastalığı gibi isimler ile de adlandırılan…
if (is_home() & !is_paged()) {
switch ($carouselcounter) {
case '10':
default:
break;
}
} ?>
Down Sendromu, doğuştan gelen bir hastalıktır. Genetik kaynaklı bu hastalık, normal insanlardaki kromozom sayısından bir fazla olması ile ortaya çıkar. Down sendromu, dünya genelinde yaygın bir hastalıktır. Çok sayıda çeşidi vardır ve eğitimleri bu çeşitlere göre aldırılır. Down sendromlu bireyler,…
Iron Man hayranlarına harika bir haberimiz var! ABD’li oyuncu Robert Downey Jr. süper kahraman ‘Iron Man’i canlandırdığı maceralarına devam etmek için imza attı.
Bir damla zehirleriyle bile insan yaşamına saniyeler için son verebilecek kadar güçlü bir zehre sahip zehirli hayvanlar hangileridir? Onları yakından tanıyalım…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!