
Sahte anı üretip beyne yerleştirdiler!
Amerikalı bilim adamları gerçekte yaşanmamış bir anıyı beyne yerleştirmeyi başardı. Bu başarı sayesinde travmaları geri almak mümkün hale geliyor
Doğa Bilimleri Derneği Genel Sekreteri Müge Kanay, Amerika’daki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bilim adamlarının gerçekte yaşanmamış bir anıyı, beyne yerleştirmeyi başardığını söyledi.
Bunun için bilim adamları önce, fare beyninde var olan bir anıyı alıyor ve bu anıyla ilişkili beyin hücrelerini işaretleyip buradaki nöronları (sinir hücresi) tetikleyerek önceden yaşanmış bir anı ile şu an yaşanan bir tecrübe arasında bir iletişim köprüsü kuruyor ve sahte bir anı oluşturuyorlar.
Bu sayede bilim adamları beyinde sahte anı oluşturmanın mümkünlüğünü kanıtlamış oldu.
Bu bulgunun “Görülen, yaşanılan, etkilenilen birçok anının aslında hiç yaşanmamış olabileceği, yani beynin hiç yaşamadığı ve tecrübe etmediği olayları sanki yaşamış gibi kişiye hissettirebileceği” açısından önemli olduğunu söyleyen Kanay, “Rüyalarımızdaki sahte anlar gibi, yaşantımızda da buna benzer sahte anılar vardır.
Örneğin; anahtarımızı çantamıza koyduğumuzu sanırız. Bundan o kadar emin oluruz ki, çantamızda bulamayınca anahtarlarımızı kaybettiğimizi düşünür, telaşla aramaya başlarız.
Sonradan çantamızda değil de masanın üzerinde bulduğumuzdaysa gerçek ortaya çıkar.
O kadar emin olmamıza rağmen, onları aslında hiç çantamıza koymamışızdır.
İşte bu, beynimizin günlük hayatta bize gösterdiği sahte bir anıdır. Bu anlamda, yapılan keşif, bilhassa ruh ve sinir hastalıklarının tedavisinde çok önemli bir rol oynayacaktır.
Örneğin; çeşitli travmalar (bir doku veya organın yapısını, biçimini bozan ve dıştan bir tepki sonucu oluşan yara) sonucu stres bozukluğu yaşayan ve bu nedenle de psikolojisi bozulan birçok kişiyi bu yolla tedavi etmek mümkün olacaktır.
Çok kanlı savaşlara ya da travma yaşatacak kadar şiddetli trajik(üzücü) olaylara tanık olan ve bu durumla psikolojik olarak sağlıklı bir şekilde başa çıkamayan birçok kişinin beyninde, sahte anılar oluşturarak yaşadıkları travmayı geri almak mümkün olacak, bu sayede sağlıklarına kavuşabileceklerdir.” dedi.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!