
Şalgam nedir? Şalgam suyu nasıl yapılır?
Çukurova bölgesinin en bilinen içeceğinin adıdır, şalgam suyu! Kebabın yanına yakıştırır kimileri… Peki, şalgam nedir?..
Turpgiller familyasından olan şalgam, 50-120 cm. boyunda bir bitkidir. Ülkemizde özellikle Çukurova bölgesinde yetiştirilen bitkinin birinci yılında kökü ile toprak üstü yeşil kısımları; ikinci yılında ise çiçek sapı, çiçekleri ve tohumları oluşur. Şalgamın sebze olarak değerlendirilen bölümü, Basık, yuvarlağımsı ya da uzun silindirik biçimlerde olan köküdür. Kökün toprak yüzeyine yakın kısmı beyaz, sarı, yeşil, kırmızı veya mor renkte olabilir. Bazı çorba ve soslara katılan şalgam, yemeklerde garnitür olarak da kullanılır. Ama en çok şalgam suyu olarak tüketilir.
Geleneksel Şalgam Suyu Hazırlanışı
Şalgam suyu, mor havucun özü alınarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor.
Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de şalgam yerleştiriliyor. Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde olgunlaştırılan şalgam, bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor.
Evde Şalgam Suyu Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1 adet şalgam
1 adet pancar
1 kg. mor havuç
1.5 tatlı kaşığı limon tuzu
2 yemek kaşığı tuz (salamuralık kaya tuzu)
Yarım ekmek
Su
Öncelikle şalgam, pancar ve mor havucun kabuklarını soyun. Şalgam ve pancarı çok küçük olmayacak şekilde dilimlerken havuçları dikey şekilde dört parçaya bölün. (NOT: Bu sebzeleri doğrarken eldiven kullanın.)
Diğer tarafta tülbente sarılan maya görevi görecek ekmeği doğranan havuçlar, pancar ve şalgamla beraber bir turşu bidonuna doldurun. 1.5 tatlı kaşığı limon tuzu ile 2 yemek kaşığı salamuralık tuzu suda erittikten sonra bidonun ağzından malzemelerin üzerine dökün. Bidonu ağzına kadar suyla doldurun ve ağzını sıkıca kapatın.
On beş gün serin ve direk ışık almayan bir yerde bekletin. On beş gün sonunda tülbente sarılı ekmeği bidondan çıkarın. Kapağı açılan şalgam suyunu cam kavanozlara bölerek buzdolabında uzun süre saklayabilirsiniz. İştenirse kavanozun içine acı kuru biber koyarak şalgam suyunuzu acılı hale getirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Şalgam Suyunun Faydaları
İnsan sağlığı için pek çok faydası olan şalgam suyu içeriğindeki tuz sebebiyle hamile ve yüksek tansiyon
hastaları tarafından dikkatle tüketilmelidir. Gelelim şalgam suyunun faydalarına;
– İştahı açar,
– Sindirimi kolaylaştırır.
– Sinirleri yatıştırır.
– Kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
– Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Kabızlığı önler.
– Kilo vermeye yardımcı olur.
– Antioksidan özelliğe sahiptir.
– Kolesterolü dengeler.
– Anne sütünü artırır.
– Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
– İdrar söktürücüdür. Böbrek kumu ve taşının düşmesine yardımcı olur.
– Apse, dolama, ergenlik sivilcelerinde tedavi edici etkisi vardır.
– Egzamaya iyi gelir.
– Boğaz iltihabını kurutur.
– Kansızlığa iyi gelir.
– Haşlanan şalgamın suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaması önlenir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!