
Samanyolu Galaksisi
Samanyolu galaksisi bulutsu bir küme topluluğudur. Geceleri ve gündüzleri açık havalarda dünyadan da bakıldığında görülebilen bu küme topluluğu, uzayı silik bir ışık şeklinde bir baştan bir başa sarar. Güneş sisteminin de içinde bulunduğu Samanyolu galaksisi nedir ve Samanyolu galaksisi hakkında bilgiderlemesini yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Samanyolu galaksisi, güneş sistemi ve dolayısı ile dünyamızın da içinde bulunduğu galaksidir. Güneş sistemi ve güneş sistemi gezegenlerinden başka Samanyolu galaksisinde yaklaşık olarak 37.964 adet gezegenin var olduğu sanılıyor. Çok büyük bir alan olan Samanyolu galaksisi ile ilgili bu teori, cihazlar ile yapılan hesaplamalar sonucunda ortaya konulmuştur. Yaklaşık sayısı olarak Samanyolu galaksisi gezegenlerinden sadece 361 adetinde yaşam olabilme ihtimali vardır. Bu bir teori olmakla birlikte uzayda hayat olup olmadığı konusunda araştırmalarda bulunanların heyecanlanmasını sağlamıştır.
Samanyolu galaksisi günümüzden yaklaşık 2400-2500 yıl öncesinde keşfedilmiştir. İlk olarak M.Ö. yıllarda antik çağ filozafları, bu büyük galaksi hakkında düşüncelerini belirtmiştir. Farklı çok sayıda görüş bildirimi ve çalışmalar yapılmıştır. Ancak ilk dikkat çeken çalışmalar, 1600’lü yıllarda yapılan çalışmalar olmuştur. Galileo’nun yaptığı bu çalışmalardan sonra 1700’lü yıllarda Emanuel Kant tarafından yapılan çalışmalar da dikkat çekmiştir. Her iki çalışmada da galaksi hakkında çok fazla bilgi elde edilememiştir. Ancak 20. yüzyılda yapılan çalışmalar ile Samanyolu galaksisi hakkında net bilgilere ulaşılmıştır.
Samanyolu Galaksisi gök bilimcilerin kendilerine göre verdikleri isimler ile anılan farklı kollara ayrılmıştır. Güneş sistemi ve dünyamız Orion yani Avcı isimli kolda yer almaktadır. Gözlemlenebilir evrendeki milyarlarca gök adadan bir tanesi olan Samanyolu Galaksisinin türü yarı çubuklu sarmal gök ada türüdür. Kalınlığı yaklaşık olarak 1.000 ışık yılı kadardır. Çapı ise 100.000 ışık civarındadır. Bu da galaksinin büyük bir disk gibi görünmesini sağlar.
Samanyolu Galaksisi içinde yaklaşık olarak 100 milyar ile 200 milyar arasında yıldız olduğu var sayılır. Tahminlere göre en yaşlı yıldız 13.2 milyar yaşındadır. Bu yıldız ile galaksinin yaşının birbirine yakın olduğu var sayılır. Diğer galaksi ve sistemlerde olduğu gibi Samanyolu galaksisinde de yeni yıldızlar ortaya çıkabilir ve var olan yıldızlar yok olabilir. Yine tahminen 30-40 yılda bir yıldız ölüyor. Her 40 yılda ise yaklaşık olarak 200 civarında yeni yıldız oluşuyor. Büyüklükleri, küçükleri, yapıları ve özellikleri farklı olan bu yıldızların her biri Samanyolu galaksisi içinde önemli yere sahiptir.
Uzayda Samanyolu dışında benzer özelliklerde başka galaksilerin de varlığı ortaya çıkarılmıştır. Yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılan bu galaksiler hakkında daha detaylı olarak araştırmalara devam edilmektedir.
Samanyolunun merkezi ile güneşin arasındaki mesafe yaklaşık olarak 25-27.000 ışık yılı kadardır. Güneşin samanyolu galaksisinde dönme süresi ise 220 milyon ışık yılı kadardır. Güneşin samanyolu galaksisinde görece hızı ise 552 kilometredir. Samanyolu galaksisinin Türkçe karşılığı Süt Yolu’dur. Samanyolu galaksisine ait altı adet bileşenden bahsedilmektedir. Bunlar ; ince ve kalın disk, halo, karanlık halo, şişkin bölge ve yıldızlar arası ortamdır.
Samanyolu galaksisi, bilimsel olarak çalışmaların en fazla yapıldığı galaksidir. Çıplak gözle bakıldığında dünyadan toz kümesi olarak Samanyolu galaksisi ve içindeki yıldızlar görülebilir. Açık havalarda gök yüzüne bakıldığında görülen yıldızlar, samanyolu galaksisi elemanlarıdır. Takım yıldızlar ya da tek olarak özel olarak yıldızlara farklı isimler verilir. Bizim gözümüz ile görebildiğimiz samanyolu galaksisi sadece belirli kollarını kapsar. Güneş sisteminin içinde bulunduğu kol ve yakınındaki kolların bir kısmını görebiliriz. Geri kalan Samanyolu galaksisi elemanları için teknolojik aletler ve uzay araçlarına ihtiyaç vardır. Gelişen teknolojiler ile birlikte bu alanda çalışmalar daha fazla gelişmiş ve ilerlemiştir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!