
”Sanatçı ve Zamanı” sergisi!
“Sanatçı ve Zamanı” isimli sergi 31 Aralık gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor!..
İstanbul Modern, “Sanatçı ve Zamanı” isimli sergiye ev sahipliği yapıyor.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “ne içindeyim zamanın ne de büsbütün dışında” dizesinden ilham alınarak düzenlenen sergide 115 sanatçının 186 eseri yer alıyor.
“Sanatçı ve Zamanı” sergisinde, sanatçıların zaman kavramı içinde kendilerini ve çalışmalarını nasıl konumlandırdıkları konusu işleniyor.
Sergi, Tanpınar’ın görüşleri doğrultusunda sanatçıların zamanlarını, hayatlarını nasıl yaşadıklarını ve neler hissettiklerini ele alıyor.
Zaman hızla akıp geçerken duydukları endişe ve hayal kırıklıklarını, iç zamanları ile başkalarının zamanları arasında kurdukları uzak ya da derin yakınlıkları gözler önüne seriyor.
Sanat yapıtının zaman içerisindeki değişimine de vurgu yapan sergi, eserlerin zamanla olan ilişkisini, kalıcılık, koşullara karşı direnen ve geleceğe kalan sanat yapıtlarının özelliklerini tartışmaya açıyor.
Birbirinden değerli sanatçıların, eserlerinin yer aldığı sergide, Coşkun Aral, Anselm Kiefer, Neşet Günal, Hale Tenger, Kemal Özsoy, Gökşin Sipahioğlu, Strange Fruit, Olafur Eliasson, Allora Calzadilla, Yıldız Moran, Hüseyin Çağlayan, Cafer Türkmen, Atilla Torunoğlu, Ergin Çavuşoğlu’nun eserleri ile Aliye Berger’in gravürleri yer alıyor.
“Sanatçı ve Zamanı” sergisi, İstanbul Modern’de, 31 Aralık gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor.
Matbaacılıkta ve sanat ürünlerinin yapımında kullanılan gravür, baskı tekniğidir.
Gravürün diğer isimleri; kazıma şekli, çukur baskı ve oyma baskıdır.
Baskısı yapılmak istenen görüntü ahşap, metal veya taş levha üzerine çeşitli yöntemlerle işlendikten sonra levha mürekkep ile sıvanır.
Levhanın yüzeyi temizlenince mürekkep sadece çukur yerlerde kalır ve levhanın üzerindeki görüntü baskı uygulanarak kağıda aktarılır.
15. yüzyıldan sonra ortaya çıkan gravür, günümüze kadar sanatçılar tarafından yaygın şekilde kullanılmış ve geliştirilmiştir.
Birçok sanatçı gravür baskı tekniğini sanat baskıları üretmek için kullanmaktadır.
Matbaacılıkta ise 19. Yüzyılın sonlarına kadar basımı yapılan kitaplarda yer alan resimleri için kullanılan gravür, bir baskı tekniği olarak günümüzde foto gravür ya da rota gravür şeklinde kullanılmaktadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!