
Sebze ve meyveler nasıl yıkanır?
Sebze ve meyveler, tüketilmeden önce parazit, bakteri, mantar, küf gibi mikroorganizmalardan ve kimyasallardan arındırılmalıdır.
Sebze ve meyveler vücudumuz için hayati öneme sahip vitamin, mineral ve antioksidanları bünyelerinde barındırırlar.
Bu besinleri, vücudumuz için en yararlı hale getirmek için üretilmeleri sırasında oluşan parazit, bakteri, mantar, küf gibi mikroorganizmalardan ve kimyasallardan arındırılmaları gerekir.
İyi temizlenmeyen sebze ve meyveler sağlığımıza gereken yararı gösteremediği gibi tam tersi sağlığımızın bozulmasına da sebep olurlar.
Bir genelleme yapacak olursak, sebze ve meyveleri bakterilerden kurtarmanın en kolay yolu sirkeli suda bekletmektir.
1
Sebze ve meyveleri yıkarken yapılan yanlışlar
Besinleri yıkama işleminde yapılan en büyük hata ıslak bırakmaktır. Islak bırakılan sebze ve meyveler kısa sürede çürür.
Sebze ve meyveler kesinlikle sabun ile yıkanmaz.
Sebze ve meyveleri temizlerken, besin içeriklerinin mümkün olduğunca azalmamasını sağlamalıyız. Bu nedenle özellikle C vitamini gibi suda çözülen vitaminleri kaybetmemek adına yıkama işlemini saatlere yaymamak gerekir. Vitamin kaybını önlemek için besinleri büyük parçalara ayırmalıyız.
Üzüm, böğürtlen, çilek gibi orman meyveleri narin yapıdadırlar. Bu nedenle uzun süre suda bekletilmemeli ve ovalanmamalıdırlar.
Muz, kavun, karpuz gibi kabukları yenmeyen meyveler genelde yıkanmamaktadır. Ancak bu durum, soyulurken ve kesilirken, dış kabuktaki kirlerin içeriye bulaşmasına neden olur.
Elma, armut gibi kabuğuyla tüketilen meyveleri yıkarken özel bir önem göstermeliyiz. Sert yapılı oldukları için yıkarken yumuşak bir fırça da kullanılabilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!