
Semender uzuvlarını nasıl yeniliyor?
Bilim insanları, bazı semender (kuyruklu kurbağa) türlerinin kaybettikleri uzuvlarını nasıl çok hızlı geri kazandıkları hakkında önemli ipuçlarına ulaştı
Bazı sürüngenler, korktuklarında düşmanlarını şaşırtmak için aniden kuyruklarını bırakıverir. Bırakılan kuyruğun yerine yenisi kısa sürede çıkar. İşte organ yenileme çalışmaları yapan bilim insanları bazı hayvanlardaki bu özelliğin nedenini araştırıyor.
Kaybettikleri kol ve bacaklarının yanı sıra, iç organlarını bile yenileyebilen bazı hayvanların sırlarını ortaya çıkarmaya çalışan bilim insanları, yeni ve önemli bulgulara ulaştı.
Kuyruklu kurbağa da denilen bazı semender türleri, geride çok az yara izi kalacak şekilde organlarını yenileyebiliyor. Diğer türler ise aynı işlemi daha yavaş bir süreçte yerine getirebiliyor.
Uzun yıllardır semenderlerin üzerinde araştırmalar yapan ve organ yenileme özelliğinin insanlara da uygulanıp uygulanamayacağını tartışan bilim insanları, semender türlerinin arasındaki farklılıkları tespit ederek organ yenilemeyi sağlayan mekanizmanın sırrını çözmeye çalışıyor.
SIR GENLERDE SAKLI
ABD’nin Kentucky Üniversitesi Biyoloji ve Omurilik ile Beyin Hasarı Araştırma Merkezi’ne bağlı araştırmacılar, semenderlerin kuyruklarını yenilemesinde genetik kodların etkili olduğunu düşünüyor.
Araştırmalar, genetik koddaki bazı parçaların kuyruğun uzunluk ve genişliğini belirlediğini gösteriyor.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!