
Sen de bir fobik misin?
Fobi; korkunun, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen, bu anlamda kontrolden çıkmış halidir…
Fobi kelimesinin, Yunanca Phobos kelimesinden geldiği düşünülürse Phobos, Yunan mitolojisinde dehşet tanrısıdır.
Normal dışı korkularımız fobi olarak adlandırılıyor. Bir korkunun fobi sayılması için, bir hayvan ya da eşya gibi belirli bir nesneye ya da kapalı yerde kalma gibi bir duruma yönelik olması gerekiyor. Bazıları asansörde boğulacakmış duygusuna kapılıyor, bazıları yüksek bir binadan aşağıya bakınca bayılacak gibi oluyor. Kısacası fobiler yaşamımızı yönetiyor ve hayat kalitemizi olumsuz etkiliyor.
Fobisi olan insanlar “fobik” diye adlandırılırlar.
Araştırmalarda toplumda %10 oranında fobik olduğu söylenmekle birlikte tahminen bu değer %25 dolayındadır. Araştırmalarda fobi sıklığının beklenenden düşük çıkmasının en önemli nedeni bu kişilerin hastalıklarının farkında olmaması ve tedaviye başvuruların az olmasıdır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Sosyal fobi genelde gençlik yıllarında özellikle karşı cinse ilginin arttığı dönemlerde ortaya çıkar.
Fobi Tedavi Yöntemi
Fobi tedavilerinden, genellikle ilaç ve bunun yanında psikoterapi uygulanır. İlaç tedavisi çoğunlukla yetersiz kaldığında; antidepresanlara başvurulur. Ayrıca kişiyi korkusuyla yüzleştirecek şekilde, tedaviyi çözüm ile sonlandıracak işlemler uygulanır. Fobinin üzerine giderek, bu fobinin atlatılması ve kişinin artık kendisinde korku hissi yaratan obje veya durumdan zamanla rahatsızlığının azalması beklenir. Fobiler, tedavi sonucunda bir anda ortadan kalkabileceği gibi bu iyileşme hali uzun zaman da alabilir.
Ülkemizde fobik insanların fobileri genellikle bir hastalık veya geçici bir psikoloji bozukluğu olarak görüldüğünden açıkçası tedavisi ile pek uğraşmak istenmez ve tıbbî bir destek alınmaz. Bu durumun fobiyi daha da yükseltebileceği, zamanla daha da kötü bir hal alabileceği bilinmelidir. Unutmamak gerekir ki; fobilere zamanında müdahale yapıldığında tedavisi daha kolay ve rahat olacağı gibi, üzerinden çok uzun zaman geçmesine rağmen tedavisi ile uğraşılmamış fobiler, insanı gün geçtikçe daha fazla rahatsız eder.
Fobilere Örnekler
* ailurofobi: kedilerden korkma
* akrofobi: yüksek yerlerden korkma
* akustikofobi: belirli seslerden korkma
* algofobi: acı çekmekten korkma
* apifobi: arılardan korkma
* aviofobi: uçuş korkusu
* batofobi: derinlik korkusu, yüksek binaların yanından geçmekten korkma
* dentofobi: dişçiden korkma
* entomofobi: böceklerden korkma
* gametofobi: evlenmekten korkma
* glossofobi: topluluk önünde konuşmaktan korkma
* kenofobi:Karanlık korkusu
* kinofobi: köpeklerden korkma
* klostrofobi: Kapalı alan korkusu
* koulrofobi: Palyaçolardan korkmak
* musofobi: Farelerden korkmak
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!