Down Sendromu Hakkında Merak Edilenler
Down Sendromu, doğuştan gelen bir hastalıktır. Genetik kaynaklı bu hastalık, normal insanlardaki kromozom sayısından bir fazla olması ile ortaya çıkar. Down sendromu, dünya genelinde yaygın bir hastalıktır. Çok sayıda çeşidi vardır ve eğitimleri bu çeşitlere göre aldırılır. Down sendromlu bireyler, doğru eğitim ile normal insanlar gibi kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeye getirilebilir.
Down Sendromu Nedir
Normal, sağlıklı bir insanda 23 çift yani toplamda 46 kromozom bulunur. Bu kromozomların her biri farklı karekteristik ve zihinsel özelliği etkiler. Kromozomlardan biri ya da bir kaçındaki değişiklikler bireyin kalıcı hastalığına sebep olabilir. Normal 46 kromozom yerine bir adet fazla kromozom bulunması, insanlarda down sendromuna neden olabilir. Yani en kısa ifadesi ile down sendromu nedir sorusuna cevap olarak 47 kromozoma sahip olma durumu denilebilir.
Down sendromu, doğuştan gelen bir hastalıktır. Kimi zaman anne karnında da belirlenebilen bu sağlık sorununa sahip bireylerin bazı karekteristik özellikleri vardır. Fiziksel olarak da birbirine benzeyen down sendromlular, çocukluklarından itibaren özel eğitim alarak kendi kendilerini idare etme yeteneğine sahip olabilirler. Her 800-1000 gebelikten birinde down sendromuna rastlanabilir. Bu sağlık sorununun en büyük etkeni ise annenin yaşının büyük olmasıdır.
Down Sendromu El Çizgileri
Down sendromlu insanların belirli özellikleri vardır. Bu özelliklerden birisi de el çizgileridir. Normal, 46 kromozoma sahip bireylerde avuç içinde birbirine paralel iki adet uzun çizgi vardır. 47 kromozomlu down sendromlularda ise bu çizgiler tektir. Sadece tek bir elde çizgi bir tane olabileceği gibi iki elde de tek çizgi olabilir.
Down Sendromu Belirtileri
Down sendromlu bir bireyi diğer insanlardan ayırmak genelde kolaydır. Çünkü, down sendromlu bireyler, fiziksel olarak bazı kendilerine has özelliklere sahiptir. Fiziksel ve genel down sendromu belirtileri maddeler halinde şu şekildedir…
- Avuç içinde çift olması gereken çizginin tek olması
- Çocukluk döneminde yaşıtlarına göre daha kısa boylu olmak
- Badem şeklinde ve çekik göz yapısının olması
- Basık kemerli bir burun yapıları vardır
- Bu çocuklarda boy daha kısadır.
- Karın yapısı olarak bombeli ve gevşek bir yapı söz konusudur.
- El parmaklarında beşinci parmak diğerlerine göre daha esnektir.
- Dirsekte yüksek döngü özelliği vardır.
- Ayak baş parmaklarında belirti olarak baş parmak ve yanındaki parmak arasında büyük boşluk vardır.
- Bebeklik döneminde başlarını tutamama, yürümede zorluk yaşanır. Bunun nedeni down sendromlu bireylerin düşük kas yapısına sahip olmasıdır.
- Sarkık dil yapıları vardır. Çocukluk döneminde bu neredeyse ağızdan taşacak derecede ilerleyebilir.
- Öğrenmede güçlük, zor öğrenme ve algılama durumları söz konusudur. Bu durum 1 yaşından sonra anlaşılabilir.
- Kendi ihtiyaçlarını karşılamada yardım almadan kendi başlarına iş yapabilme yetenekleri daha geç gelişir. Bu konuda iyi eğitim almaları gerekir.
Down Sendromu Farkındalık Günü
Down sendromu, bir tür hastalık olmaktan çok, farkındalıktır. Down sendromlu çocuklar ve bireylerin topluma kazandırılması, toplum içinde kendilerine yer edinebilmeleri için bazı dernek ve kuruluşlar mevcuttur. Bu dernek ve kuruluşlar, özel hizmetler vererek özel bireylerin yetiştirilmesinde katkı sağlar. Down sendromlu bireylerin toplumda daha iyi bir yer edinebilmesi için down sendromu günü kutlanmaktadır.
21 Mart down sendromu farkındalık günükapsamında bu özel günde, bu özel bireylerin ihtiyaçları, istekleri, onlara karşı dikkat edilmesi gerekenler, eğitimleri hakkında detaylar ve başarı hikayeleri gibi konulara değinilir. Down sendrolu günü, hem bu sağlık sorununa sahip bireyler, hem de aileleri için çok faydalı bir gündür. Özel dernek ve kuruluşların yanı sıra bu günde daha farklı etkinlikler ve yardımlar da yapılmaktadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!