
Sera etkisi nedir?
Son zamanlarda, yaşanan küresel ısınmayla birlikte sera etkisi kavramını sıkça duymaktayız. Peki, nedir sera etkisi?
Günümüzde enerjiyi en çok petrol, kömür, doğal gaz gibi yakıtlardan sağlamaktayız. Bu yakıtların yakılması sonucunda ise ortaya karbondioksit çıkmaktadır. Son yüzyılda büyük miktarda fosil yakıt yakılması sonucunda karbondioksit miktarında da artış görülmektedir. Aslında ortaya çıkan bu karbondioksitlerin tamamı atmosferde kalmayıp okyanus, göl sularında çözünür bazıları ise kayaya dönüşür. Karbondioksit atmosfer için gerekliyken fazla miktarda depolanmaya başlaması ise düzeni bozmaktadır. Karbondioksitin atmosferde en fazla ısıyı tutan gaz olduğunu düşünürsek küresel ısınmanın da neden gerçekleştiğini bulabiliriz.
Sera etkisi ise dünya üzerine düşen güneş ışınlarının gazlar tarafından tutulması demektir. Karbondioksit gibi sera etkisi de canlılar için yararlıyken fazlası ise zararlı olmaktadır. Atmosfer çok çeşitli gazlardan meydana gelmekte tüm bu gazların da belirli standarttaki miktarlarını korumaları gerekmektedir. Dünyaya gelen Güneş ışınları karbondioksit, metan ve su baharı gibi gazlar tarafından tutulur ve dünya da bu şekilde ısınır. İşte güneş ışınlarının bu gazlar tarafından tutulması olayına yukarı bahsettiğimiz gibi sera etkisi denmektedir.
Sera etkisinin olumlu ve olumsuz yanlarını değerlendirecek olursak; Sera etkisi atmosferde olması gereken miktarda bulunduğunda canlılar için yararlıdır ve olması gereken bir durumdur. Böylece dünyada canlıların yaşaması için gereken sıcaklık sağlanmış olur. Atmosferdeki ısıyı tutan gazlar sayesinde suların sıcaklığı da dengede kalır ve donmaları önlenir.
Sera etkisinin zararlarından bahsedecek olursak; İnsanların ormanları yakması, tahrip etmesi, fosil yakıt kullanımı, modernleşme, tarım faaliyetlerinin aşırılığı, sanayileşme gibi pek çok durum karbondioksit, su buharı ve metan gazlarının aşırı derecede birikmesine neden olur. Aşırı derecede biriken bu gazlar nedeniyle de dünyada fazla ısınma yaşanır. Sera etkisinin olumsuz derecede artması yüzünden de buzullar erir, mevsimler bozulur ilkbahar erken sonbahar ise geç gelir, dünyanın da düzeni bozulur bazı yerler çölleşirken bazı yerlerde aşırı yağmurlar sel felaketleri görülür, kışları sıcaklıklar artar, hayvanların göç zamanları değişir ve nesilleri yok olmaya başlar.
İşte günümüzde karbondioksitin artması sonucunda başta iklim olmak üzere canlıların hayatını tehlikeye sokacak pek çok durum meydana gelmektedir. Dünyadaki iklim değişiklikleri için ciddi sıcaklık artışı beklememelisiniz çünkü 4 santigrat derecelik bir artış bile buzulların erimesi demektir. 1975 yılından bu yana da tüm dünyada sıcaklıklar artmaya devam etmektedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!