Simülasyon Nedir, Nasıl Yapılır, Nerelerde Kullanılır, Programları Nelerdir?
Simülasyon kelime anlamı olarak benzetme, taklit etme anlamını taşır. Kelime anlamı ile benzer bir uygulama olan simülasyon teorisi, kullanım alanları, örnekleri ve nerede nasıl kullanılacağı konusunda detayları konu içeriğinde bulabilirsiniz.
Simülasyon Nedir?
Simülasyon, gerçekte yapılması planan bir şeyin deneme olarak birebir aynısının yapılması anlamında kullanılan bir kelimedir. Günümüzde farklıçok alanda simülasyon öykülerive örnklerine rastlamak mümkündür. İyi bir simülasyon örneği için uygulamanın bazıözellikleri olması gerekir. İyi bir simülasyon;
- Kullanıcı tarafından kolayca anlaşılmalı
- Her hangi bir amaç ya da hedef yönlü olmalı
- Kullanıcı tarafından denetimi, kontrolü ve kullanımı kolay olmalı,
- Model değişimi ve gücellemelere kolaylıkla uyum sağlama özelliği olmalı
- Basit bir şekilde başlayıp giderek karmaşık hal almalı, evrimsel olmalıdır.
Simülasyon Nasıl Yapılır?
Simülasyon çeşitleri kendi aralarında dört ana kategoriye ayrılır. Bu kategorilerde yer alan uygulamalar, simülasyonun nasıl yapılacağı konusunda bilgi verir.
Fiziksel simülasyon
Bilgisayar tabanlı fiziksel bir simülasyon uygulamasında bir öğrencinin elverişli bir ortamda öğrenmesi için fiziksel bir cisim ya da fenomen ekranda temsil edilir. Fiziksel simülasyona örnek olarak buzulların hareketi ya da güç çizgileri vasıtasıyla elektriğin nakledilmesi verilebilir.
Yöntem simülasyon
Yöntem simülasyonlar fiziksel simülasyonlara çok benzer. Bu tür uygulamalar, genel olarakkişinin kendi kendine açıkça karar veremediği bir olay hakkında metod ya da genel düşünceyi vermek için kullanılır.
Prosedürel simülasyon
Bir prosedürü oluşturan olayların sonuçlarını öğretmek için prosedürel simülasyon uygulanır. Bu tür simülasyonlara örnek olarak; performasyondaki seyreklikler, kötü çalışan bir malzemeye teşhis koymak verilebilir.
İşlevsel simülasyon
İşlevsel simülasyonlar genel olarak farklı konumlardaki insanların davranışları ve görüşleri ile bir noktada birleşmelerini sağlamak için yapılır.
Simülasyon Nerelerde Kullanılır?
Simülasyon farklı alanlarda kullanılan bir yöntemdir. Ülkemizde de değişik mesleklerin pratik aşamalarıöncesinde simülasyon tekniklerinden yararlanılır. Simülasyon nerede kullanılır, sorusuna cevap olarak bir kaçörnek verebiliriz.
- Özel eğitim gerektiren sürücü kurslarında pratik sürüşe geçmeden önce simülasyon programları ile uygulama yapılır. Bu uygulamalar sürücü adayının sınavlarda araç kullanımı ile birebir olmalıdır.
- Benzer şekilde pilotluk eğitimi alan öğrenciler de uçuş tekniklerini deneyebilecekleri simülasyon programları ile eğitim alır. Bu programlarda uçuş yaparken kullanılan tekniklerin aynısı uygulanır. Kişi kendisini pilot kabininda gerçek uçuşta gibi hisseder. İlk deneyimlerini bu şekilde gerçekleştiren pilot adayları daha sonra deneyimli pilotlar ile birlikte uçuş yaparak gerçek deneyimleri yaşamaya başlar.
- Simülasyon tıp alanında da kullanılır. Bu programlar sayesinde gerçek bir ameliyatta gibi eğitim göre kişi hastaları ameliyat eder. Bir kaç kere aynı uygulamayı kullandıktan sonra gerçekte deneyim elde etmiş kadar olacaktır. Bu uygulamalar gerçek ameliyatlardaki başarı oranının artmasını sağlar.
Simülasyon Programları Nelerdir?
Simülasyon programları, teknik ortamlarda gerçek olmayan bir şeyin sahtesinin yapıldığı programlardır. Bu programlar, gerçekte uygulanacak olan teknik ya da yöntemlerin ilk olarak bilgisayar ortamında uygulanmasını sağlar. Bir çeşit oyun gibi de değerlendirilebilen bu programlar, genelde eğitim amaçlı olarak hazırlanıp uygulanmaktadır. Programı kullanan kişi o sırada kendisini başka bir ortamda, bilgisayar ortamında gibi hissedip yapılan uygulamaları gerçekte uyguluyor gibi hisseder. Daha önce hiç bu teknikleri uygulamasa bile bu şekilde bilgisayar ortamında tekniği uygulamış olur.
Simülasyon programlarının uygulanması, gerçek hayatta, mal, can, emek ve zaman kaybının daha az olmasını sağlar. Bu ortamlarda yapılan uygulamalar, gerçek hayatta direk yapılsa deneyimsizlikten kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu sorunların engellenmesi için gerçeğe yakın bu programlar ile deneyim kazanılması önemlidir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!