
Sinabung yanardağı lav püskürtüyor
Endonezya’nın batısındaki Sinabung yanardağı yeniden harekete geçti. Bölgede 11 kişi hayatını kaybetti. Yanardağlarla ilgili daha fazla bilgi için…
“Pasifik ateş çemberi”, deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya’daki 129 aktif yanardağdan biri olan Sinabung yanardağı lav püskürtmeye başladı.
Kuzey Sumatra bölgesindeki yanardağda yeni patlamalar olduğu belirtiliyor.
Dağın güney eteklerinden 4,5 kilometre öteye yayılan lavlar ve yakıcı gazlar yüzünden en az 11 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin yaralandığı açıklandı.
Yanardağın hala aktif olduğu, lavların ve volkanik gazların yüksekliğinin zaman zaman 2 bin metreyi bulduğu belirtilirken, karanlık yüzünden can kaybının artmasından endişe ediliyor.
Sinabung yanardağındaki hareketlilik haftalar önce başlamış, önceki patlamalar nedeniyle tahliye edilenlerden yaklaşık 14 bin kişi cuma günü evlerine geri dönmüştü.
Yanardağ ya da volkan, magmanın (dünyanın iç tabakalarında bulunan, yüksek basınç ve yüksek sıcaklıkla erimiş kayalar) yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir. Dünya üzerinde bazı volkanlar aktif olarak lav (yanardağ patlaması sırasında dışarı çıkan erimiş kayalar) püskürtmeye devam ederken, bazıları yüzyıllardır lav püskürtmediği için ölü volkanlar olarak adlandırılır. Ülkemizde özellikle İç Anadolu bölgemizde aktif olmayan volkanlar bulunmaktadır.
Dünyadaki önemli yanardağları hatırlayalım:
etna
Etna
Yükseklik 3200 m
Sicilya Adası’nın doğusunda yer alan Etna’nın, etkinliğini yaklaşık 2,5 milyon yıldır sürdürdüğü sanılıyor. Mitolojiye göre, Hephaistos ya da Vulcan olarak bilinen tanrının demirci atölyesi bu dağın içinde yer alıyormuş. Dağın püskürmesi, Vulcan’ın demir döverken örsünden sıçrayan kıvılcımlarmış.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!