
Sınav stresi ile baş etme yolları!
Her sınavı hayatının dönüm noktası görüp stres yapanlardan mısınız? Eğer öyleyse sınav stresi ile baş edebilmek için bize kulak verin…
Her ne kadar kimse durumdan memnun olmasa da eğitim sistemimiz sınavlar üzerine kurulu! Her yıl milyonlarca kişi hayatlarında dönüm noktası olabilecek sınavlara giriyor… Kimisi TEOG, kimisi YGS-LYS, kimisi KPSS vb… Bu sınavlara hazırlanmak da kişi üzerinde baskı yaratıyor, sınavın nasıl geçeceği ve sınav sonucu da…
Sınavlar, sınavlara hazırlık evreleri ve sınav günleri oldukça stresli zamanlardır. Hatta psikolojide bu durumlar stres tetikleyiciler olarak adlandırılır. Eğer siz de sınava girecekseniz ve sınav kelimesi bile sizi strese sokmaya yetiyorsa ve bu stres yüzünden odaklanma sorunu yaşıyorsanız bu yazıyı mutlaka okumalısınız…
Sınava hazırlık sürecinde neler yapılmalı?
Sınav gününe ne kadar zaman olduğunu göz önünde bulundurarak öncelik listesi yapın. Tüm konuları bir çırpıda çalışıp bitirmek mümkün olmayacağından bu durum sizi strese sokabilir. Bütüne odaklanmaktansa adım adım baş edebileceğiniz büyüklükteki parçalara yönelmeniz sizin yararınıza olacaktır. Örneğin; süre, çalışma konuları, çözülmesi gereken sorular, performans vb. gibi hususları değerlendirip günlük çalışma üst limitinizi belirleyebilirsiniz.
Bu süreçte eğer ders çalışmaya başlamadan önce de hazırlık yapmanız gerekiyorsa, çalışma performansınıza göre bu sürenin de dahil olduğu bir program çıkarın ve belirlediğiniz saat ve sürelere sadık kalın. Zaman belirlerken günün hangi saatlerinde konsantrasyon ve motivasyon anlamında daha verimli olduğunuzu bulup, o zaman aralıklarını ders çalışarak geçirmeye özen gösterin.
Sınava hazırlanırken eterli hem sağlıklı beslenmeye hem de yeterli uyumaya dikkat edin, egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Tüm gün oturarak ders çalışmak vücudunuzda rahatsız edici şekilde enerji birikimine neden olabilir ki bu da yorgun hissetmenize sebep olabilir. Bu olumsuz enerjiden sporla kurtulabilirsiniz.
“Olumlu düşün ki işlerin yolunda gitsin” sözü öylesine söylenmiş bir söz değildir. Eğer sürekli başarısız olacağınızı dile getirirseniz, kendinizi gereksiz yere strese sokarsınız. Bunun yerine “çalışıyorum, başarılı olmayı hak ediyorum” ya da “çalışmamın karşılığını alacağım” sözleriyle kendinizi pozitif yönde telkin edebilirsiniz.
Hayal edin. Sınavı geçtiğinizi, hedeflediğiniz puanı aldığınızı ve istediğiniz yerde olduğunuzu gözünüzde canlandırın. Başarılı olacağının hayalini kuranlar, beyinlerinde yarattıkları manzara ile başarıyı elde etmeye daha meyillidirler. Tabi bu demek değil ki, ders çalışacağınıza hayal kurun!..
Sınav stresini güvendiğiniz ve sevdiğiniz birisiyle konuşarak atabilirsiniz. Sizi kaygılandıran, strese sokan hususları sesli bir şekilde ifade ettiğinizde bunlarla mücadele edebilmek kolaylaşacak ve bu sayede rahatlayacaksınız.
En başta söylediğimiz çalışma programını yaparken kendinize molalar yaratın. Unutmayın, bu sınav her ne kadar sizin için çok önemliyse de arkadaşlarınızla görüşmenize, sinemaya gitmenize, eğlenmenize ve gülmenize engel değil. Keyif aldığınız kaliteli zamanlar geçirmeniz hem rahatlamanızı sağlayacak hem de performansınızda gözle görülür artış sağlayacaktır.
Ama tabi bu molaları da abartmayın! Hayır demeyi öğrenin! Sadece ders çalışmanız gereken zamanlarda size sunulan tekliflere kibarca hayır diyin… “Sonra çalışırım” demek sizi hayallerinizden uzaklaştırabilir…
Sınav stresi ile sınav günü nasıl baş edebilirsiniz?
Eğer sınav saatine yaklaştıkça stres yapmaktan korkuyorsanız, beş duyunuzu aktif hale getirecek bu bilgiler işinize yarayabilir…
– Sabah uyandığınızda ya da yolda sevdiğiniz parçalardan oluşan müzik listenizi dinlemek, rahatlamanıza yardımcı olabilir.
– Sevdiğiniz herhangi bir koku ya da aromayı koklayın ki bu bir parfüm olabileceği gibi sevdiğiniz bir yiyeceğin kokusu hatta bir çiçeğin kokusu bile olabilir. Bu sayede beyninizdeki birkaç bölgeyi aynı anda uyararak, sınavdan kaynaklı kaygı ve endişenizi baskılayıp, stresinizi azaltabilirsiniz.
– Sınav öncesi tatlı, tuzlu ya da ekşi fark etmeksizin sevdiğiniz yiyeceği yemek de sizi rahatlatacaktır. Ancak sakın rahatlama adına aşırı miktarda da tüketmeyin.
– Yapılan araştırmalarda, şiir okumanın, resimlere bakmanın ya da dergi karıştırmanın kişilerin yatışmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Siz de sabah sınav yolunda sevdiğiniz bir dergiye göz atabilir, şiir okuyabilir ya da telefonunuzdan eski resimlerinize bakabilirsiniz. Bu sayede hem kafanızı dağıtacak hem de gereksiz stresten de kurtulmuş olacaksınız.
– Stres topu gibi avuç içinizde tutup, arada sıkabileceğiniz orta yumuşaklıktaki bir cisim de rahatlamanıza yardımcı olabilir. Bu sayede sizin cisme odaklanmanızla birlikte beyninizde stresten kaynaklı uyarılan bölgeler devre dışı kalacaktır.
E artık, sınavdan önceki gece iyice havalandırılmış bir odada güzel bir uyku çekip, sabah ılık bir duş alıp, güzel de bir kahvaltı edip öyle yola koyulmayı hatırlatmamıza gerek yoktur herhalde…
Herkese sınavda başarılar dileriz…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!