Sırrı Çözülemeyen Mısır Piramitleri Kim Tarafından, Nerede Ve Ne Zaman Yaptırıldı?
Tarih öncesi dönemlerden bu yana sırrı çözülemeyen Mısır Pramitleri hakkında açığa çıkmamış birçok bilgi gizemini korumaya devam etmektedir. Kapalı bir kutu gibi görünen Mısır Pramitleri’nin kim tarafından, nerede ve ne zaman yaptırıldığını merak edenler için yapmış olduğumuz araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Özellikleri mısır pramitleri nerede ve özellikleri neler gibi konularda tüm bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Mısır Pramitleri Hakkında Bilgi
Dünyanın 7 harikasından biri olarak ilan edilen Mısır Pramitleri Mısır’ın başkenti olan Kahire’de 2551-2560 yılları arasında yapılmıştır. O yıllardan bugünlere kadar gelebilen nadide eserlerden biridir. Pramitler taş bloklardan oluşmaktadır. İçerisinde toplamda 3 oda bulunmaktadır. Kral ve kraliçe odaları içerisinde mevcuttur. Yapısal olarak pramite benzediği için Mısır Pramitleri adı verilmiştir. Yapılan bu eserin gizemi halen çözülememiştir. Yapılan pek çok araştırmada mısır pramitleri sırrı net olarak çözülememiştir. Kral odası gizli geçit bölümünde yer almaktadır. Birbirine benzeyen yaklaşık 100 tane pramit bulunmaktadır. Yapılış amacı Fravunların mezarı içindir. Basamaklı Pramit’in bilinen en eski pramit olduğudur. Genel anlamda Mısır’da bulunan pramitleri kısaca tanıyalım istiyoruz.
- Basamaklı Pramit: Pramit ve etrafındaki bloklar mimar İmhotep tarafından tasarlanmıştır. En eski şekilli taşlardan inşaa edilmiş olması önemlidir. Estetik ve mimari açıdan gizemli bir havaya sahiptir. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
- Sfenks: Giza’da bulunan 3 büyük pramidin biraz doğusunda yer almaktadır. Gözleri doğuya bakan ve yarı insan görünümlü bir yapıdadır. Khafre pramidi ile Vadi Tapınağını birbirine bağlayan yolun kıyısında yer almaktadır. Firavun Khafre tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Yapılış tarihi, amacı ve özellikleri ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, antik bir efsanevi yaratık olarak gizemini korumaktadır.
- Giza Pramitleri: M.Ö 3000’li yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Keops, Kefren ve Mikerinos isimli firavunlar tarafından yaptırılmıştır. Dünyada bulunan en büyük pramitler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda mısır pramitleri gizemleri özellikle Giza pramitlerinde daha çok ön plandadır. Giza pramitlerinin içerisinde herhangi bir yazı bulunmamaktadır. Bu nedenle nasıl yapıldığı gizemli bir konudur.
Mısır Pramitleri Nerede?
Mısır Pramitleri Mısır’da bulunmaktadır. Mısır’ın farklı bölgelerinde bulunsa da, daha çok başkent Kahire’de yer almaktadır. Genel olarak boy ve ebatları farklı olsa da, görüntü olarak her biri pramide benzemektedir. Pramitler sadece Mısır’da bulunmamaktadır. Özellikle Güney Amerika’da da benzer pramitler bulunmaktadır. Ancak, en eski ve gizemini koruyan pramitler Mısır’dadır.
Mısır Pramitleri Özellikleri
Mısır Pramitlerinin ön plana çıkmış bazı ilginç özellikleri ise şu şekildedir.
- 20 tonluk taşlardan inşa edilmiştir. Bu taşların yüzlerce kilometre uzaktan getirildiği düşünülmektedir.
- Pramit odalarına yılda yalnızca 2 defa güneş girmektedir.
- Mumyaları ilk bulan bilim adamları kanserden hayatını kaybetmiştir.
- Pramitlerin içerisinde sonar ve radar gibi cihazlar çalışmamaktadır.
- Pramit içerisinde kirli ve kireçli su birkaç gün içerisinde arıtılmaktadır.
- Pramit içerisinde bitkilerin çok daha hızlı büyüdükleri bilinmektedir.
- Yine birkaç gün içerisinde süt yoğurt haline gelmektedir.
- 5 hafta bekletilen su losyon olarak kullanılabilmektedir.
- Büyük pramit dünyanın merkezinde yer almaktadır.
- Kefren pramidinin 136 metre uzunlukta olduğu bilinmektedir.
Mısır Pramitleri Neden Yapıldı?
Mısır pramitlerinin yapılışındaki temel amaç mezarları sonsuza kadar mumyalamaktır. Güneşin yararlı ışınlarını taşlaştırmak ve firavunun güneş tanrısı olan Ra’ya yükselmesini simgelemek amacıyla inşa edilmiştir. Bu bağlamda mısır pramitleri içinde ne var ve bu pramitler nasıl ya da neden yapıldı gibi soruların yanıtlarını genel olarak sizlere aktarmış olduk.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!