
Sis İstanbul’u sardı! Sis nasıl oluşur?
Sis bugün İstanbul’u esir aldı! Ulaşımda sorunlara neden olan sis nedir? Haydi bu haberin sayesinde hatırlayalım…
Bu sabah İstanbul Boğazı’nı kaplayan sis, gün boyu etkisini sürdürdü. Boğazda göz gözü görmediği için deniz trafiği durdu. Transit gemiler boğazı geçemedi, motorlar ve vapurlar insanları bir yakadan diğer yakaya taşıyamadı.
Ulaşımdaki bu sıkıntı nedeniyle pek çok kişi işine geç kaldı.
Deniz yoluyla karşı yakaya geçemeyenler, karayoluna yönelince, toplu ulaşım araçları kalabalıklaştı, trafik yoğunlaştı. Yani tüm şehir bir karmaşa yaşadı.
Biz de sizlere hazır böyle bir örnek gözümüzün önüne gelmişken, “sis nedir?” sorusunun yanıtını basitçe anlatalım dedik…
SİS NEDİR? NASIL OLUŞUR? TÜRLERİ NELERDİR?
Doğadaki ilginç olaylardan biri olan sis, aslında Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması. Yani sisin içindeyken aslında bir bulutun içindeyiz 🙂
Sis, yerle temas eden hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.
Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.
Tarıma faydalı olduğu kadar güneşe engel olduğu için gündüz sıcaklıklarının artmasını engeller, deniz, kara ve hava ulaşımını büyük ölçüde olumsuz etkiler.
Sisin oluşumunu sağlayan en önemli etken, havanın durgun ve gökyüzünün açık olmasıdır.
İki tür sis oluşumu vardır: Hava Kütlesi Sisleri ve Cephe Sisleri
Hava Kütlesi Sisleri de kendi arasında 3 çeşittir.
1) Radyasyon sisi:
Açık ve durgun gecelerde ısı kaybı sebebiyle yer yüzeyi ve yüzeye yakın hava soğur. Yerden yukarı doğru yükseklik arttıkça atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkar. Alt seviyelerde hava soğuktur. Yükseklik arttıkça sıcaklık da artar. Soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir. Gece başlar, gündüz hava ısınınca, öğleye doğru ortadan kalkar. Ülkemizin özellikle iç kesimlerinde ilkbahar ve sonbaharda gökyüzünün açık olduğu günlerde sık sık radyasyon sisi meydana gelir.
2) Adveksiyon (Yatay Hava Hareketi) Sisi:
Sıcak ve nemli havanın soğuk bir yüzey üzerine hareketi ile alt katmanların soğuyarak su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan sislerdir.
3) Oroğrafik (Yer Şekili) Sis:
Yatay hareket eden havanın yer şekli etkisiyle yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir. Yer şekli etkisiyle yükselme hafif hafif ve yataya yakın olmalıdır.
B) Cephe Sisleri:
Karşılaşan iki farklı hava kütlesinden sıcak olanın soğuk olan üzerinde yükselerek soğuması neticesinde oluşan sislerdir.
Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!