
Şnorkel nedir? Nasıl kullanılır?
Havuzun ve denizin tadını doyasıya çıkarabilmek için tercih edilen şnorkeli kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?
Şnorkel, özellikle “tüpsüz dalış” olarak ifade edilen su altı dalış ve gözlem niteliği taşıyan her türlü etkinliğin olmazsa olmazıdır.
Son yıllarda şnorkel ile yapılan spor aktiviteleri “şnorkelling” olarak ifade edilmeye başlanmıştır.
Almanca kökenli bir kelime olan şnorkel, insanın yüzerken su yüzeyinin kısmen altında nefes alıp vermesine yarayan bir alettir. Bu “J” biçimindeki alet, havuz ve denizlerdeki küçük dalışlar için elverişlidir. Yapısı gereği, daha derin dalışlarda şnorkel kullanmak mümkün değildir.
Tarihi çok eski zamanlara uzansa da bugün kullandığımız anlamda şnorkel 1930’lu yıllarda icat edilmiştir. Yüzme ve dalma sporunda deniz gözlüğü ve paletin ayrılmaz parçasıdır.
Şnorkel kullanan kişi borusu yoluyla su dışındaki havayı teneffüs edebilir. Şnorkelin tamamlayıcı aparatı ise deniz gözlüğüdür. Deniz gözlüğünü alırken yüze tam oturduğundan emin olmak gerekir.
Şnorkel ve deniz gözlüğü satın alınırken denenmelidir. Deniz gözlüğünü taktıktan sonra şnorkelin ağız bölümünü ağzınıza yaklaştırarak nefes alarak deneyebilirsiniz.
Genellikle deniz gözlüğünün yanında şnorkelin bağlanacağı bir aparat bulunur. Ortalama olarak şnorkel hortumlarının uzunluğu 30 santimetredir. 45 santimetre uzunluğa ulaşan şnorkel hortumları da vardır. Şnorkel hortumunun çapının ise bir parmak kalınlığı geçmemesi gerekir. Şnorkel ağızlığının hijyen açısından silikon olması şarttır. Her kullanımdan sonra şnorkelin kurutulması gerekir.
Şnorkel ile deniz altı dünyasını keşfetmek çok eğlenceli ve kolaydır. Alete dolan suyun zaman zaman püskürtülmesi gerekir.
Daha derin ve profesyonel dalışlarda ise dalış tüpleri kullanılmaktadır. Ancak dalgıçlar yüzeylerde gezinirken sol taraflarında bulunan şnorkellerden faydalanır.
Şnorkel kullanırken dikkat edilecek noktalar
Şnorkelle dalarken tek başınıza olmamaya gayret edin. Jet-ski gibi hızlı giden deniz araçları, şnorkelle dalanları deniz yüzeyinde göremedikleri için sık sık kazalar yaşanmaktadır.
Daldıktan sonra yüzeye çıkarken, tüplü dalgıçların yaptığı gibi, bir elinizi havaya kaldırarak yerinizi belli edin. Ayrıca, açık denizde şnorkelle denizden çıkarken yukarı bakarak herhangi bir teknenin altında olmadığınızdan emin olun.
Şnorkelle denize dalmadan önce karada nefes alıştırmaları yapın.
Şnorkelle dalarken, sırtınızı yanıklardan korumak için önlem alın.
Çocukların tek başlarına şnorkelle denize açılmaları doğru değildir. Yanlarında ebeveynleri olmalıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!