
Spora ne zaman başlanmalı?
Spor yapmak insan sağlığı için çok önemli. Peki, spora ne zaman başlanmalı? Çocuklar hangi yaşta hangi sporu yapmalı?..
Çocukların spor yapması hem sağlıklı olmaları hem de sosyal açıdan gelişmeleri için büyük önem taşıyor. Spor seçiminin çocuğun yaşı ve fiziksel gelişimine uygun olarak yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, hangi yaşta hangi spor yapılmalı, spor yaparken nelere dikkat edilmeli gibi sorulara cevap veriyor.
Günümüzde maalesef çocuklar sokakta oynamaya fırsat bulamıyorlar. Onun yerine evde bilgisayar başında zaman geçiriyorlar. Bu durumda da çocukların sporla uğraşması çok daha önemli hale geliyor. Spor alışkanlığının çocuklara ebeveynler tarafından kazandırılması gerektiğini belirten uzmanlar, çocukların fiziksel gelişimini yaşlara göre sınıflandırıyorlar. Bu na göre; “0-1 yaş, refleksif hareketler; 1-2 yaş, ilkel hareketler; 2-6 yaş, temel hareketler dönemi; 7-12 yaş ise sporla ilgili dönem olarak ayrılıyor.
7-12 yaş döneminde temel becerilerine hız kazandıran çocuklar, ip atlama ve taş sektirme gibi tipik geçiş hareketlerini rahatça sergiliyorlar. Uzmanlara göre işte tam bu dönemde daha karmaşık spor türleri seçilmeye başlanabilir. Bu dönemin bir spor branşına odaklanma ile spor becerilerini uygulama evresi olduğunu dile getiren uzmanlar, bu yaşlarda kuvvet, dayanıklılık, hız ve denge gibi özelliklerin gelişmeye başladığını ve fiziksel performansın giderek arttığını belirtiyorlar. Ergenlik öncesi dönemde ise çocuğun ilgisi de dikkate alınarak atletizm, jimnastik, yüzme ve kayak gibi sporların daha uygun olacağı belirtiliyor.
– Jimnastik: 4 – 6 yaş
– Yüzme: 5 – 6 yaş
– Tenis: 7 – 8 yaş
– Basketbol: 9 – 10 yaş
– Voleybol: 10 – 12 yaş
– Su topu: 10 – 12 yaş
– Hentbol: 10 -12 yaş
– Atletizm: 10 – 16 yaş
– Kürek: 11 -14 yaş
– Okçuluk: 12 -14 yaş
– Futbol: 12 – 14 yaş
– Boks: 13 -15 yaş
– Halter: 14 – 15 yaş
Spor yapan çocuklarda nelere dikkat edilmeli?
* Çocuğun yaşına ve fiziksel aktivitesine göre bir beslenme planı yapılması gerekir.
* Egzersizden 1 saat önce hafif bir yemek yenmesi gerekir. Aç ya da tok olmak performansı olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple egzersiz öncesinde çocuklara kuru yemiş, peynirli bir tost gibi besinler yedirilebilinir.
* Egzersiz sırasında ve sonrasında bol bol sıvı tüketmek gerekir.
* Spor sonrasında meyve, kompleks karbonhidratlar tercih edilebilir.
* Proteinli yiyecekler ve süt ürünleri de düzenli spor yapan çocukların tüketmeleri gereken ana besin grubudur. Şekerli besinler, trans yağlı yiyecekler sporcu beslenmesinde yer almaz.
* Egzersizler sırasında hareketlerin çok yönlü olmasına dikkat edilmelidir.
* Su sporları ile ilgilenen çocuklarda kulak iltihapları sık görülebilmektedir. Bu nedenle silikonlu tıkaçlar kullanılabilir.
Sporun çocuklar üzerindeki etkileri!
A) Sporun fiziksel katkıları
– Bedenin esnek hale gelmesi,
– Temel becerilerin geliştirilmesi,
– Dayanıklılığın artması,
– Denge, el-göz koordinasyonunun gelişmesi.
– Postural gelişimi olumlu yönde etkilemesi.
B) Sporun psikolojik etkileri
Basit kurallara uyan çocukların öz güvenini pekiştirmesine yarayan sporun daha ileri yaşlarda grup ve mücadeleci oyunlar ile takım oyuncusu olma, liderlik, disiplin ve ödül sistemi ile sınır bilme, takım ruhu, sırdaşlık ve arkadaşlık gibi duygusal gelişimini etkileyecek özellikler kazanılmasına destek olacaktır.
Belki farklı kategorilerde ama herkes sağlıklı bir yaşam sürmek için mutlaka spor yapmalı…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!