
Sultan papağanı ve özellikleri
Papağan türleri arasında en çok sevilen ve tercih edilen sultan papağanını yakından tanıyalım…
Sultan papağanları, papağan türleri arasında en çok sevilenlerden biridir. Sultan papağanı, kakadugiller ailesine ait sarı, beyaz, gri renkleri bulunan ve evde beslenebilen bir kuştur. Kökeni, Avustralya’dır.
Genellikle yanaklarında kulak bölgesinde turuncu tüyleri bulunur. Bu tüyler cinsiyet ayrımı için çok önemlidir. Yanaklarında kulak bölgesindeki tüyler soluk renkte olanlar genellikle dişi, koyu renkte olanlar ise erkektir.
Sultan papağanlarının erkek olanları konuşabilir. Tür olarak evcilleşmeye ve konuşmaya daha yatkın olan bu kuşlar, diğer kuşlara göre daha az öter.
Bu kuş türü kafeste yaşamayı sevmez. Kalabalıktan hoşlanır, dışa dönük ve insana yakın olmayı seven bir türdür. Sultan papağanları, soğuğa dayanıklı değildir. Kafeslerinde bir tünek bulunmalıdır. Kafes hijyeni sultan papağanlarını hastalıktan korur.
En çok darı ve çiğdem yiyen sultan papağanı, lahana, salatalık ve marul da sever. Sultan papağanlarına aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu yiyecekler verilmemelidir. Bu kuşlar için çikolata, alkollü içecekler, kahve, gazlı içecekler, soğan, kuru meyve, elma çekirdeği ve mantar zararlıdır.
Tırnak ve gagalarını kesmeye gerek yoktur, kendileri bunu yaparlar.
Sultan papağanlarının temel sekiz türü, bu sekiz türün de melezleri bulunmaktadır. Bu sekiz türün içinde en az bulunanı Albino’dur. Diğerleri ise Grey, Lutino, Cinnamon, Whiteface, Pied, Pearl ve Silver’dır. Bakımı kolay olan bu kuşları beslerken bazı şeylere dikkat etmek yeterlidir.
Bu türün bakım koşullarına göre 20 ile 30 yıl arasında ömrü vardır. 16 yaşın üstündeki sultan papağanlarında, sağlık sorunları yaşanmaya başlar ve günün çoğunu uyuyarak geçirirler. Bu aşamada, daha yumuşak gıdalar tercih edilmelidir.
Sultan papağanları tırmanma ve kemirmeden hoşlanır. Kablo ve mobilyalara zarar verebilir.
Sultan papağanları ortalama olarak her bir kuluçkada 4-7 yumurta yaparlar. Kuluçka süresi 18-22 gündür. Yavruları 8-12. haftada tüylenirler.
Bu kuş türünün en yaygın problemleri, tüy yolma, şişmanlık, klamidiyosis, konjuktivitis, bağırsak askaritleri, uzun süren yumurtlama ve kurşun zehirlenmesidir.
Sultan papağanları, 12 saatten daha uzun süre yalnız kalamazlar. Eğer uzun bir tatile çıkacaksanız, sultan papağanınızı yanınızda götürmeniz gerekecektir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!