
Susuzluğa en çok dayanan hayvan hangisidir?
Bu soru sorulduğunda çoğumuzun aklına gelen ilk cevap deve olacaktır. Peki, deveden daha uzun süre susuz kalabilen hayvan var mıdır?
Hepimizin de bildiği gibi çöllerde yaşayan develer, bir aya yakın bir süre su içmeden yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Fakat deve, susuzluğa en çok dayanan hayvan değildir. Devenin dışındaki bazı hayvanlar örneğin; akrepler 3 ay boyunca susuzluğa dayanabilirler.
Bunun yanı sıra koalanın da pek su içmediği bilinir. Koala okaliptüs yapraklarını sıvı ihtiyacını gidermek için de yer. Komodo ejderi adı verilen dev sürüngenler de bir buçuk ay boyunca su içmeden yaşayabilir.
Çöl faresi adı verilen bir diğer hayvan ise neredeyse hiç su içmeden hayatta kalabilir. Bu hayvan ihtiyacı olan suyu yediği yiyeceklerden sağlar.
Çöl faresi, ağız yapısı domuzu andıran kulak yapısı bedeninden bile büyük olan kanguru benzeri bir hayvandır.
Uzun bacaklı, küçük hayvanlar olan çöl fareleri gündüz oyuklarda zamanlarını geçirir ve gece olunca çıkıp uzun arka bacaklarının üstünde kangurular gibi sıçrayarak yürür.
Bu yürüyüş şekli çöl faresinin tohum, kök ve böcek aramasından kaynaklanır. Birçok fizyolojik değişikliklere rağmen çöl hayatına uyum sağlamışlardır.
Çöl faresi, Afrika ve Asya‘nın çöllerle kaplı bölgelerinde yaşar ve 34 türü bulunur. Kemirgen bir tür olan çöl faresi çok fazla yol gider ve girip çıkmadığı yer yoktur.
Çöl farelerinin en önemli özellikleri bağırsaklarındaki suyu yeniden bünyede kullanılabilir niteliğe dönüştürebilmeleridir.
Genellikle bu tip canlılar günün çok sıcak vakitlerini, vücutlarından su kaybını önlemek için gölge yerlerde geçirirler.
Bu yüzden unutulmamalıdır ki, herhangi bir canlının bütün gün güneş altında kalarak hiç su içmeden hayatta kalabilmesi mümkün değildir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!