
Tahin ve pekmezin yararları nelerdir?
Özellikle kışın tükettiğimiz tahin ve pekmezin yararları nelerdir? Tahin ve pekmez nelere iyi gelir?..
Tahin ve pekmez, kış aylarının vazgeçilmez karışımları arasındadır. Birbirini tamamlayan bu iki lezzet aynı zamanda oldukça faydalıdır. İşte tahin ve pekmezin ayrı ayrı ve birlikte yararları…
Üzüm, incir veya dut gibi tatlı meyvelerin ezilerek kaynatılmasıyla üretilen, Anadolu’ya özgü yoğun ve tatlı bir şurup olan pekmezin üzümden yapılanı pek tatlı, duttan yapılanı ise biraz acımsıdır. Pekmeze koyu rengini ve kıvamını veren, kaynatma işlemi sırasında kestirilen şıranın içindeki şekerlerin karamelize olup kararması ve koyu bir kıvam almasıdır.
Pekmez bir kere kaynatılır. Şıra kaynayınca eksilme olacağından bu eksilme yerine yeniden şıra doldurulmalıdır. Aksi takdirde pekmezin kalitesi bozulur. Pekmezin besin değerleri, kullanılan meyveye göre değişiklik gösterir. Ancak karbonhidrat içeriği dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral içerdiğinden faydalı bir ilaç olarak biliniyor. Sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana karıştığı için kan yapıcı özelliği var.
Pekmez, özellikle hamileler ve çocuklar için bulunmaz besin kaynağıdır. Pekmezin içinde “thiamin”, “riboflavin” ve “demir” bulunur. Bu açıdan besin değeri açısından baldan daha zengindir. Üzüm pekmezinin içinde doğal olarak bulunan glikoz ve früktoz, vücutta hemen emilerek kana karışır ve enerjiye dönüşür.
Pekmez nasıl yapılır?
Pekmezin ekşiliğini alsın diye yapım esnasında içine “marın” denen ak toprak, bire onbeş oranında katılır. Tadını buruklaştıracağı ya da rengini karartacağı düşüncesiyle pekmez metal kaplara konmaz; tahta ya da toprak kaplarda saklanır.
Pekmezin kaliteli olup olmadığı iki şekilde test edilir. İlkinde el tırnağı üzerine bir damla pekmez damlatılır, el ters çevrilir; şayet damla akmazsa pekmez olmuş demektir. İkinci yöntemde ise bir damla pekmez toprağa damlatılır, damla dağılmayıp olduğu gibi kalıyorsa yine pekmez olmuş demektir.
Pekmez çeşitleri nelerdir?
Üzüm pekmezi: Üzümden elde edilen pekmez türüdür. Vücuttaki kanı artırır. Enerji verir ve iştah açar. Mideyi, bağırsakları ve böbrekleri kuvvetlendirir. Damar sertliğine iyi gelir, kan dolaşımını rahatlatır.
Dut pekmezi: Duttan elde edilen pekmez türüdür. Kan eksikliği bulunan hastalarda çok büyük fayda sağlar. Mide hastalıklarına özellikle, ülser hastalığına iyi gelir. Astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Soğuğa karşı vücut direncini artırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesine yardımcı olur. Çocukların zeka gelişimine de yardımcı olur. Gargara yapılması halinde ağız ve boğaz hastalıklarında etkilidir. Çocuklarda sıklıkla rastlanan pamukçukta da yaygın olarak kullanılır.
Harnup (keçiboynuzu) pekmezi: Keçiboynuzundan elde edilen pekmez türüdür. Ege ve Akdeniz yöresine has bir pekmez türü olmakla birlikte en faydalı pekmez türlerinden biridir. Doğal ve katkısız olanını tüketmek iyidir. Glikoz katkılı olanlar fayda yerine zarar verebilir. Nefes darlığına karşı oldukça etkilidir. Kolesterolü düşürür ve tansiyonu dengeler. Vücudu güçlendirir. Kansızlığa iyi gelir. Dişleri besler ve kemikleri güçlendirir. Bağırsakları çalıştırır. Çocuklar ve hamileler için faydalıdır. Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko içerir. İçerdiği A, B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır.
Andız (ardıç) pekmezi: Andız ağacının meyvelerinden elde edilen pekmez türü, andız kozalaklarından elde edilen ‘andız özü’ ile yapılır. Harnup pekmezi gibi bu pekmez de Mersin ve çevresinde sık yapılan bir pekmez türüdür. Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer ve karaciğere faydalıdır. Kan yapıcıdır ve enerji verir.
Tahinin ana maddesi susamdır. Susam taneleri, yaklaşık altı saat kadar suda bekletilir, sonra özel bir teknikle kabuklarından ayrılıp kavrulur, ardından da kurutulur. Değirmende öğütülen kavrulmuş susam tahin halini alır. Tahin, içerdiği yüzde 55 yağ oranı sayesinde vücudumuza enerji verirken, gereksinim duyduğumuz yağ asitlerinin oluşmasını da sağlar. Ayrıca besinlerin midemizde uzun süre kalmasına yardımcı olur ve acıkmayı geciktirir. Kendine has özel bir kokusu olan tahin, suyla temas etmedikçe uzun zaman bozulmadan saklanabilir.
Tahin ve pekmezin yararları nelerdir?
Tahin ve pekmez karışımını özellikle sabah kahvaltısında son derece lezzetli ve enerji verici bir karışım olarak tüketebiliriz. Başta üzüm olmak üzere pek çok meyveden yapılan pekmezle, susamdan yapılan tahin ayrı ayrı çok değerli iki besindir. Karışımları ise, kış aylarına ve ülkemize özgüdür. Tahin hücreleri yeniler, tahinin hammaddesi olan susam, besin değerleri açısından zengindir. Susamda yüzde 45 protein, yüzde 55 yağ vardır. Hücreleri yeniler ve yaraları iyileştirir. Tahinde bol miktarda lesitin (E vitamini) bulunur. C ve B vitaminleri de boldur.
İki çorba kaşığı tahinde yaklaşık yarım kilo biftekteki kadar protein vardır. Tahin ve pekmez karışımı kansere karşı koruyucudur. Damar sertliğini ve tıkanıklığını engeller. İdrar söktürücüdür. Vücuda alınan ağır metaller, zehirli bileşikler, radyasyon ve bazı ilaçların yarattığı toksinlere karşı koruma sağlar. Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Çocukların beyin ve zeka gelişiminde etkilidir.
Kış günlerinde her sabah bir kaşık tahin pekmez yemeniz tavsiye edilir!..
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!