
Tarhun nedir, faydaları nelerdir?
Tarhun ve tarhun otu nasıl kullanılır? Tarhun ile yapılan yemekler…
Latince adı “Artemisia dracunculus” olan tarhun, papatyagiller ailesinden yavşan cinsinden çok yıllık bir bitkidir. “Ejder otu” olarak da bilinir.
Kökeni Sibirya olan tarhun, Kuzey yarım kürede yaygın olarak yetişir. Tarhun otu, Türklerin Orta Asya’dan göçleriyle önce İran ve Anadolu’ya gelmiş, sonrasında ise Haçlı Seferleri ile Avrupa’ya taşınmıştır.
Tarhun, ülkemizde en çok Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’da yetiştirilmektedir.
Güzel bir görünümü olan Tarhun, 120-150 santimetre uzunluğa erişebilir; ince ve uzun yapraklarının her biri de 2-8 santimetredir.
Tarhun hoş ve keskin kokulu bir bitkidir. Yaprak altında bulunan yağ bezeleri biberimsi acı tadı olan güzel bir koku yayarlar. Çiçekleri küre biçimli, küçük ve yeşilimsi beyaz renkli olur.
Tatlı bir aroması olan tarhun otu antioksidan, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. İyot, mineral tuzlar, A, B6 ve C vitaminleri, manganez, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum mineralleri, riboflavin, niacin içerir.
Tarhun nasıl kullanılır?
Tarhun, yemeklerde baharat olarak kullanılır.
Çay olarak demlenir. Tarhun çayı yapılırken, 1-2 tatlı kaşığı kuru tarhun yaprağının üzerine 1 bardak kaynar su dökülür ve 10-15 dakika süreyle demlenmeye bırakılır. Hazırlanan çay süzülerek içilir.
Tarhunun faydaları nelerdir?
Uykusuzluğa iyi gelir.
Diş ağrısını hafifletir.
İştah açıcı özelliği vardır.
Anti-bakteriyeldir.
Yaraları dezenfekte etmek için kullanılır.
Bağırsak parazitleriyle mücadelede kullanılır.
Safra üretimini teşvik eder.
Mide kramplarını azaltır.
Detoks etkisi vardır, vücudu temizler.
Sindirime yardımcı olur.
Hıçkırığı geçirir.
İşte, tarhun otu ile yapılan yemekler
Fransız mutfağında en sık kullanılan baharatlar arasında yer alan tarhun, en çok tavuk yemekleri, yumurtalı yemekler, lazanya ve balıkta kullanılır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!