
Tarihimizdeki anlamlı günlerden biri: 9 Eylül
Bugün Türk tarihinde yer eden 2 önemli olayın yıldönümünü kutladık. İlki, İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşu, diğeri ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin kuruluşu. Biraz bu konulara değinelim…
İZMİR’İN KURTULUŞU’NUN 91. YILDÖNÜMÜ
Türk ordusu tarafından 26 Ağustos 1922’de başlatılan Büyük Taarruz sonucunda Yunan ordusu dağıtıldı ve 2 Eylül’de Uşak’a girildi.
Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde General Nikolaos Trikupis tutsak edildi.
Türk birlikleri, İzmir’e doğru hızla ilerlerken, Yunan birlikleri ve Rum siviller Anadolu’dan çekildiler.
9 Eylül 1922 sabahı Türk askerleri, düşman işgali altındaki İzmir’e girdi. Türk bayrağı Hükûmet Konağı ve Kadifekale’ye çekildi.
Türk askerinin, Yunan askerinin işgali altında bulunan İzmir’e girdiği 9 Eylül günü, “İzmir’in Kurtuluş Bayramı” ilan edilmiştir.
Bu yıl da bu tarihi başarının 91. yıldönümünü kutladık.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ 90 YAŞINDA
Cumhuriyet tarihinin en eski siyasi partisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de bugün 90. yaşını kutladı.
Kutlamaların ilk durağı Anıtkabir oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve partililer Atatürk’ün mozelesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu.
Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk’e hitaben “Sevgili Genel Başkanımız’ ifadesini kullandı.
Kılıçdaroğlu deftere, “Hedef gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda azim ve kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Özgürlüğün ve bağımsızlığın bir karakter olarak ortaya çıktığı kuruluşumuzda aynı kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz” yazdı.
Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra Anıtkabir’in avlusunda bulunan İsmet İnönü’nün kabrini ziyaret etti.
CUMHURİYET HALK PARTİSİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 9 Eylül 1923’te Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan ve Atatürkçü, sosyal liberal ve sosyal demokrat siyasi görüşünü benimsemiş olan Türk siyasî partidir.
Çok partili düzene geçiş sürecinde tek parti iktidarını sürdürmüş ve Türkiye’de en uzun süre iktidarda bulunmuş parti olan Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak da anılır.
“Halk Fırkası” adıyla kurulan partinin adının başına 1924’te “Cumhuriyet” sözcüğü eklenmiş, daha sonra 1935’teki 4. Kurultay’da bugünkü “Cumhuriyet Halk Partisi” adı benimsenmiştir.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin siyasi programını oluşturan altı ilkeye, “Altı Ok” adı verilir.
1927’de Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik olarak tanımlanan dört ilkeye, 10-18 Mayıs 1931 tarihindeki üçüncü parti kurultayında Devletçilik ve İnkılapçılık ilkeleri eklenerek “altı ok” kavramı benimsenmiştir.
12 Eylül Darbesi’nin ardından, o dönem Bülent Ecevit’in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi kapatılmış; daha sonra 3821 sayılı yasaya dayanarak, kuruluşunun 69. yıldönümü olan 9 Eylül 1992 günü tekrar açılmıştır.
CHP, kurucusu ve ilk genel başkanı Atatürk’ün vasiyeti ile tasarruf haklarını CHP’ye terk ettiği Türkiye İş Bankası’nın bir bölüm hissesinin de sahibidir.
CHP’nin tasarruf hakkına sahip olduğu %28,1’lik orandaki bu banka hisselerinin kazancı, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na aktarılmaktadır.
Günümüzde partinin genel başkanlığını Kemal Kılıçdaroğlu yapmaktadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!