Tek Yumurta İkizleri Gerçekten De Birbirinin Aynısı Mıdır?
Bazen yolda karşıdan gelen iki kişi görürüz. Onların ikiz olduğunu anlasak bile şaşırmaktan kendimizi alamayız. O kadar benzerler ki istemsiz olarak benzemeyen bir detay aramaya başlarız. Geçekten de tek yumurta ikizleri tıpatıp birbirlerine benzerler mi? Yoksa ufak tefek de olsa farklı fiziksel ve kişisel özellikleri var mıdır? Tek yumurta ikizlerinin parmak izlerinin bile farklı olduğunu düşünürsek elbette benzemeyen tarafları da olacaktır. Hatta tek yumurta ikizlerinin genlerinde dahi farklılıklar olabilmektedir. İkizlerden birisi diyabet hastalığına meyilli olabilirken, diğeri Parkinson hastalığına eğilimli olabiliyor. Yahu birinde herhangi bir rahatsızlığa eğilimli olma geni varken diğerinde hiçbir ciddi hastalığa eğilim olmayabiliyor.
Tek yumurta ikizleri sperm tarafından döllenen yumurtanın ikiye bölünmesi ile oluşur. Bölünen her iki yumurta da orijinal embriyo ile aynı genetiğe sahiptir. Tek yumurta ikizleri cinsiyet olarak aynıdır ve aynı kan grubunu taşırlar. Fakat hamilelik başladıktan sonra birtakım değişiklikler oluşabilir. Çevresel şartlara bağlı olarak tek yumurta ikizlerinde birtakım farklılıklar olabilir. Anne karnında ikiz bebeklerden birisi diğerine göre daha iyi beslenebilir.
Tek yumurta ikizleri yaşları ilerledikçe birbirlerinden farklı özellikler gösteremeye başlayabilirler. İkiz kardeşlerin doğumdan hemen sonra ayrılarak farklı aileler tarafından yetiştirildiklerinde farklı kişilik özellikleri gösterdikleri bilinmektedir. Tek yumurta ikizlerinin hayatlarında karşılarına çıkan fırsatlar, arkadaş ortamları, yaşadıkları farklı tecrübe ve fırsatlar da onların kişiliklerini şekillendirecek ve farklı karakterler oluşturmalarına zemin hazırlayacaktır. Bu da tek yumurta ikizlerinin arasındaki benzerliğin zaman ilerledikçe azalması demektir.
2008 yılında yapılan bir araştırma ikizlerden birinde DNA kesitlerinde fazladan kopyalar olabileceği yahut DNA harf kodlarının eksik olabileceğini bulmuş. İkizlerden birisi ciddi bir hastalığa yakalanabilirken diğeri yakalanmayabiliyor. Vücut hücrelerinin bölünmesi büyüme sürecinde DNA kaybı yahut kazanımına sebep olabilmektedir. Bilimsel araştırma yapanlar tek yumurta ikizlerine ait DNA’ların %12 oranında değişebileceğini gösteriyor.
İkiz bebek nasıl olur da birbirinden farklı olur demeyin. Sonuç olarak diyebiliriz ki tek yumurta ikizleri fiziksel olarak benzeseler de iç dünyaları, karakterleri ve yaşam çizgileri birbirinden farklıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!