
Terden elektrik üretmek mümkün mü?
Nasıl kullanılacağı şu an belirsiz olan bu dövme, terden elektrik üretiyor!.. Sizin bir öneriniz olabilir mi?..
Kaliforniya Üniversitesi araştırmacısı Joseph Wang, hiçbir ek donanıma ihtiyaç duymadan insan derisi üzerinde elektrik üretecek bir dövme geliştirdi. Dövme ilk testlerde 4 mikrowatt elektrik üretmeyi başardı. Pekiyi, ter elektrik üretiminde nasıl kullanılır?
Dövme, terde bulunan laktik asit tuzu laktat ile elektrik üretiyor. Kas hareketiyle ortaya çıkan laktik asitin (oksijensiz ortamda kaslardaki enerji üretimi sırasında oluşan bir madde) artığı olan laktat, normalde beyin tarafından tüketilerek ortadan kalkıyor. Kan ve kasta ölçülebilen laktatın terde bulunduğunun anlaşılması üzerine yeni bir yöntem geliştiren Wang, bu laktat enzimi salgılandığında şarj biriktirecek elektronik bir dövme geliştirdi.
Dövmeye laktat işleyen enzimler ekleyen Wang, bu sayede santimetre başına 70 mikrowatt elektrik üretmeyi başardı. İlk prototipi (üretilecek bir şeyin modeli) sadece birkaç milimetre büyüklüğünde olan Wang, ilk denemesinde 4 mikrowatt güç elde etti.
Wang’ın icadının elektrik üretimi için nasıl bir egzersiz programıyla kullanılması gerektiği veya günlük hayatta nasıl bir yeri olacağı henüz belli değil ama birçok amaçla kullanılmaları planlanan elektronik dövmeler hızla hayatımıza gireceğe benzer…
Ne dersiniz, belki de kısa bir süre sonra telefonlarımızı terimizle şarj edeceğiz…
Enzim nedir?
Bir kimyasal tepkimeye sebep olan, onu hızlandıran; çoğunlukla protein yapısındaki organik maddeye enzim denir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!