Truva Atı Hakkında Bilgiler; Truva Atı Nedir, Nerededir? Tarihçesi
Truva Atı savaş sanatında düşmanı yanıltmak için meydana getirilen en bilindik öykülerin başlangıcında gelmektedir. Aslen karşı tarafa bir edilmiş bir mükâfat şeklinde gösterilen fakat aslolan amacı Truva şehrini ele geçirmek için, tahtadan yapılmış devasa büyüklükte bir attır.
Truva Atı Nerededir?
Truva Savaşı’nın geçmiş olduğu yer olan Troya antik kenti, Çanakkale Boğazı’nın Ege Denizi’ne doğru olan tarafınca 6 km. İç bölümde, Hisarlık ’ta bulunan höyük tipinde bir yerleşim yeridir. Bu krallık asırlardır mitolojik bir efsaneleşmiş olarak dilden dile yayılmıştır. Bu şekil hikâyelerde kati bilgilere genel olarak ulaşılmaz ve rivayetler den yola çıkarak en doğru kaynaklara ulaşılmaya çalışılır.
Bu güzel öykü bizim topraklarımızda gerçekleşmişken ölümsüzleştirmek kaçınılmaz olurdu. Bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı 1973 senesinde tahta atın yapılması yönergeni verdi. Mimar Kadir İzzet Senemoğlu Truva Atı ’nın yüksekliğine 12,5 metre olarak karar verir. Atın yapımı için proje ihaleye açılır.
İlk etapta bir şirket ihaleyi kazanır fakat işe başlamaz. Daha ondan hemen sonrasında ikinci kere oluşturulan ihalede kazanan şirket işe adım atar, atın dört bacağını inşa eder ve işi bırakır.
Çanakkaleli bir usta olan Ahmet Karadeniz, Kaz Dağları‘ndan getirttiği 25 metreküp çam ağacını kullanarak aylarca geçindiren bir çalışmanın sonucunda Truva Atı’nı tamamlar. At 1975 senesinde tüm dünyadan ve ülkemizdeki meraklıları için ziyarete açılmıştır. Şuanda da Çanakkale’nin merkezinde sergilenmektedir.
Truva Atı Kimler Tarafından Yapılmıştır?
Eğer Yunan mitolojisine merakınız var ise Truva Atı efsanesini çoktan duymuşsunuzdur. O dönemde bir savaş başlıyor ve Yunan askerleri bu savaşı kazanabilmek için farklı taktikler uyguluyorlar. İşte bu taktiklerden biri de Truva Atı’dır. Şu demek oluyor ki bahsedelim; Truva Prensi Paris, Sparta Kralı’nın güzeller güzeli eşi Helen‘e sevgi duymaya başlar ve onu kaçırır. Bunun üzerine ise iki taraf içinde bir savaş adım atar. Akha ordusu kendine devasa bir tahta at yapmış oldurup, içine komutan Odysseus önderliğinde askerlerini yerleştirir ve Truva kentine girmeyi başarır.
Truva Atı Hikâyesi
Truva atı efsanesi, tüm dünyanın yakından ilgilendiği bir efsane olmak ile birlikte üzerine çok sayıda eser de meydana getirilmiştir. Akhalılar’ın ünlü komutanı Odysseus, Truva şehrine girmek için 9 senedir savaş vermekte sadece bir türlü zafere ulaşamamaktadır. Her iki tarafın askerleri bu bitmeyen savaş dolayısıyla hem bitkin bununla beraber bıkkın bir haldedir. Odysseus’un aklına ise dâhice bir fikir gelir.
Odysseus’un taktiğine bakılırsa Akha ordusu Truvalılar karşısında harptan çekilmiş şeklinde yapacaklardır. Bir tek bu esnada, geri çekildikleri bölgede büyükçe bir tahtadan at bırakırlar. Atın hacmi o denli büyüktür ki içine Odysseus ile onun başarılı komutanları ve savaşçı askerleri gizlice yerleşmiştir.
Bu dâhiyane ve aldatıcı taktiğin uygulanabilmesi için, meydana getirilen tahta atın bir şekilde Truva surlarından içeri sokulması gerekiyordu. Bundan dolayı de Akhalı bir askeri Truva Atı ‘nın yanına bıraktılar. Derhal askerin ve atın bulunmuş olduğu bölgeye gidip durumu anlamaya çalışmışlardı.
Akhalı asker onlara, komutanlarının onu kurban seçerek burada bıraktığını; gemilerle geri ülkelerine dönerken mukaddes Tanrı’nın lüzumlu rüzgârı göndermesi için bir askeri kurban etmeleri gerektiğini ve kendisini kurban olarak seçtiklerini belirtmiştir. Bundan dolayı kendi komutanlarından ve halkından artık nefret ettiğini anlatmıştır. Bir tek kurban edileceği sırada komutanlarının elinden kurtulduğunu, kaçarak Truva surlarına yakın bir bölgede saklandığını, kendisini bulamayan komutanların ise fazla süre kaybetmeyerek ülkelerine döndüğünü belirtmiştir.
Akhalı komutanların bu mukaddes atı yapmalarının sebebinin, savaş sonrası onu gören Truva ordusunun bu atı yakıp yıkması ve böylece Tanrıça Athena’nın öfkesini kazanmaları bulunmuş olduğunu açıklamıştır. Böylece tanrıça Athena tarafınca Truva ordusuna büyük bir yıkım geleceğini belirtmiştir.
Bir tek, bu atı korudukları sürece, Tanrıça Athena’nın da onları koruyacağı ve lütfuyla zenginleştireceğini anlatmıştır. Kurban edilecekken kurtulduğuna inandıkları bu zavallı askerin sözlerine inanan Truva ordusu, mukaddes zannettikleri tahta atı şehrin surlarından içeri geçirirler.
Zaferlerini kutlarlar, eğlenirler, fıçılarca içki içerler, sarhoş olur ve uykuya sızarlar. Onların sızdığını gören tahta atın içindeki ünlü komutan Odysseus ve öteki seçkin komutanlar, süre kaybetmeden derhal atın dışına çıkarlar ve Truva ordusunu bozguna uğratırlar.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!