Türk Bayrağının Tarihçesi
Milli ve korumamız gereken değerlerimiz arasında yer alan Türk bayrağının tarihçesi nedir, araştırdık. Araştırmalarda ya da okul ödevlerinde kullanabileceğiniz bilgileri özel olarak derledik. İşte şanlı Türk bayrağının tarihçesi özet halinde…
Al zemin üzerine beyaz renkli bir hilal ve bir yıldızdan oluşan Türk bayrağının kendine özel rengi ve tasarımı vardır. Bu renklerin dışında bir pontta tasarımı yapılamaz. Bayrağın renginin al olması ve renk tonunun değiştirilmemesi kuralı, varsayılan hikayesinden kaynaklanıyor. Rivayete göre 1. Kosova Savaşı sonrasında savaşta ölen Türk askerlerin kanıbir çukurda toplanıyor. O gece gökyüzünde ay hilal şeklinde ve çukur içindeki kana yansıyor. Ayın yanında bir adet de yıldız duruyor. Genel olarak kaynaklarda bu şekilde bir olay tasvir ediliyor ancak tam olarak kesinliği belli değildir.
Türk bayrağının tarihçesi kısacaşu maddeler ile özetlenebilir…
- Saltanatın kaldırılmasının ardından hemen 29 Mayıs 1936 tarihinde bayrağın şekli kesin bir şekilde belirlenmiştir. 28 Temmuz 1937 tarihli, 27175 sayılı “Türk Bayrağı Nizamnamesi Kararnamesi” ile ise Türk Bayrağı’nın kullanılışı düzenlenmiştir.
- Kırmızı zemin üzerine beyaz hilal ve yıldız konarak oluşan bayrak ilk olarak Osmanlı Devleti tarafından 1844 yılında kabul edilmiş ve kullanılmıştır. Daha sonra biraz değişiklik ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin de resmi bayrağı olmuştur.
- Tam anlamı ile bayrak, 29 Mayıs 1936’da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile şekillendirilmiş ve Türkiye’nin ulusal bayrağı olarak kabul edilmiştir.
- 22 Eylül 1983’te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak bugünkü kullanılan en son halini almıştır.
1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından saltanatın kaldırılması üzerine bayrak konusunda da değişiklikler gündeme gelmiştir. Halifeye mahsus olarak, yeşil zemin ortasında sekiz suali beyaz bir güneş içindeki saltanata mahsus bayrak da salatanat ile birlikte kaldırıldı. Ve onun yerine kırmızı zeminde beyaz ay yıldızı ihtiva eden sancak kabul edildi. Zaman içinde yeni düzenlemeler ile şimdiki bayrağımız ortaya çıkmış ve kullanılmaya başlanmıştır.
Türk bayrağının tarihçesi kısa özetikonusundan sonra bir de Türk bayrağı ile ilgili yasaklara değinmek istiyoruz. Özel bir kanun ile belirlenen maddelere göre Türk bayrağı ile ilgili mutlaka uyulması gereken yasaklar şunlardır…
- Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya uniforma şeklinde giyilemez.
- Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz.
- Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
- Bu Kanuna ve tüzüğe aykırı fiiller yetkililerce derhal önlenir ve gerekli soruşturma yapılır.
Aynı kanunda Türk bayrağının örtülebileceği yerler ile ilgili maddelere yer verilmiştir. Bu maddeler ise şu şekildedir…
- Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin ve tüzükte belirlenecek asker ve sivil kişilerin cenaze törenlerinde bunların tabutlarına, açılış törenlerinde ATATÜRK heykellerine veya resmi yemin törenlerinde masalara örtülebilir.
- Ayrıca milli orf ve adetler göz önünde tutularak Bayrağın diğer kullanılma şekil ve yeri tüzükte gösterilir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!