Türk Bayrakları
Milli bağımsızlıklığımız ve özgürlüğümüzün simgesi olan bugünkü Türk Bayrağı’nın kullanımına geçmeden daha farklı renklerde ve simgelerde Türk Devletleri Bayrakları kullanılmıştır. Bu yazımızda sizler için tarihte yer etmiş 16 farklı Türk devletinin bayrakları ve anlamları hakkında bilgileri derledik.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait al bayrağımızdan önce yine Türklerin kullandıkları farklı bayraklar mevcuttur. Her biri farklı bir devlete ait olan bu bayraklarda kullanılan renkler, desenler ve anlamları da birbirinden farklıdır. Aşağıda Türk Devletlerinin bayrakları ve bu bayrakların hakkında kısa bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Hun Devleti:
Büyük Hun Devleti, Orta Asya topraklarında kurulmuş olan ilk Türk devleti olma özelliğindedir. MÖ 220 yılından MS 216 yılına dek birliği devam eden ülkenin ilk hükümdarı Teoman idi. Koyu sarı renk tonlarında amblemli bir bayrakları vardı.
Batı Hun Devleti
MÖ 53 yılında, Büyük Hun İmparatorluğu topraklarının ayrılması ile Batı Türkistan tarafında Cici Han’ın kurduğu Türk devletidir. Düz, sarı renkli bir bayrak ile simgeleniyordu.
Avrupa Hunları (Batı Hunları):
Avrupa Hunları MS 434 yılında Atilla tarafından yönetilmeye başlaması ile birlikte güçlü bir hükümdarlık olmuş ve egemenliğini sürdürdüğü dönemlerde Avrupa topraklarının en kuvvetli devleti olmuştur. Bayrak olarak beyaz zemin üzerine sarı renk tonunda gücü simgeleyen bir amblemi vardı.
Akhunlar:
400’lü yılların ortalarında, Amuderya ırmağının yakınlarında bulunan ve oralarda devamlılığını sürdürmüş Türk devletidir. Hakimiyeti kısa sürse de bu dönem içinde Asya topraklarındaki önemli devletler içinde yer almışlardır. Beyaz zemin üzerine üst köşede alt alta 3 adet sarı yıldız şeklinde bayrakları vardı.
Göktürk Devleti:
Göktürk Devleti, tarihte Türk isminin geçtiği ilk devlet olma özelliğini taşır. Bu devlet kuran kişi Bumin Kağandır ve Bumin Kağan o dönemde Orta Asya topraklarında yer alan bütün Türk beyliklerini tek çatı altında bir araya getirmiştir. Açık mavi zemin üzerine gri tonlarında bir ambleme sahip bayrakları vardı.
Uygur Hakanlığı:
744-840 senelerinde hakimiyetlerini devam ettirmişler ve Selenga, Orhun ve Tola nehirlerinden Baykal Gölü güneyine dek yer alan topraklarda bulunmuşlardır. 100 sene kadar Asya’da yer alan devletler içinde en güçlüsü konumunda bulunmuşlardır. Bayrakları koyu sarı zemin üzerine daha açık sarı renkte bir amblem şeklinde tasarlanmıştı.
Avar Devleti:
Macaristan topraklarında büyük bir ülke kuran Avarlar, dönem dönem İstanbul’u işgal etmişlerdir. İstanbul’u işgal etmeye yaklaşan ilk Türk boyu olma özelliğini taşırlar. Bayrakları koyu yeşil semin üzerine siyah amblem şeklindeydi.
Hazar Devleti:
Kafkas topraklarında yerleşen Hazarlar, Hazar Denizi’ne de isim babalığı yapmışlardır. 300 yıl boyunca hakimiyetlerini sürdüren Hazarlar, mavi zemin üzerine beyaz bir bayrağa sahipti.
Karahanlılar:
900’lü yıllarda Orta Asya topraklarında kurulmuş olan ilk İslami Türk Devleti olma özelliğini taşırlar. Koyu sarı zemin üzerine beyaz amblemli bir bayrak kullandılar.
Gazneliler:
Karahanlılarla ile aynı devirde kurulmuşlardır ve islamı kabul eden Türk devletlerindendir. Toprakları Afganistan ve Hindistan’ı kapsar. Bayrak olarak islamiyetin simgesi koyu yeşil üzerine amblemlerinin yerleştirilmesi şeklinde bir tasarımı vardı.
Büyük Selçuklu İmparatorluğu:
Ön Asya’da yer alan ilk ve en büyük Müslüman Türk devletlerinden olma özelliğini taşırlar. Güneybatı Asya topraklarının büyük bir kısmında egemendirler ve bölgedeki en güçlü devletlerden olmuşlardır. Mavi zemin üzerine beyaz amblemli bir bayrakları vardı.
Hârzemşahlar Devleti:
Büyük Selçuklu Devletinin kurulduğu dönemde varlığı sürdürmüş olan HarzemşahlarAral Gölü güney topraklarından kurulmuşlardır. Orta Asyadaki güçlü devletler arasına girmiş olan devlet, düz siyah bir bayrak kullanmıştır.
Timurlar:
1370-1507 senelerinde, Ege topraklarından Orta Asya’ya ve Hint Okyanusu’na dek büyük topraklara hakim olmuşlardır. Mavi zemin üzerine 3 adet beyaz yuvarlak şekil olaak tasarlanmış bayrakları vardı.
Bâbur Devleti:
1494-1858 senelerinde Hindistan topraklarından yaşamışlardır ve bu tarihlerde Asyadaki güçlü devletler arasında yer almışlardır. Kırmızı zemin üzerine yan sarı üçgen şeklinde bayrakları vardı.
Altınordu Hanlığı:
1227-1502senelerinde, Karadeniz ile Hazar Denizi arasında yerleşmişlerdir ve 300 yıl boyunca Asya’da güçlü bir konumda bulunmuşlardır. Beyaz zeminli bir bayrakları vardı.
Osmanlı İmparatorluğu:
1299 tarihinde Söğüt topraklarına yerleşmişlerdir ve 1923’e kadar hüküm sürmüşlerdir. Döneminde, 3 kıtada egemenliğini sürdüren büyük bir imparatorluk olmuştur. Bayrakları bugünkü bayrağımıza çok benzer.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!