
Türkçe klavye geliyor!
Klavye tuş takımları artık İngilizce yerine Türkçe olacak!..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, klavyelerdeki tüm tuş isimlendirmelerinin artık Türkçe olacağını ifade etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Teknik Kurulunda kabul edilen yeni “F Klavye Standartı”na göre, klavyedeki tüm tuş isimlendirmelerinin artık Türkçe olacağını bildirdi. Işık, “F klavyelerde” bundan sonra “delete” yerine “sil”, “enter” yerine “giriş”, “print screen” yerine de “ekranı kopyala” tuşlarının yer alacağını belirtti.
İlk olarak 1975 yılında hazırlanan “F klavye” standardı zaman içinde iki kez revize edildi.
Bu sürede, klavyedeki tuşların isimlendirilmesinin de Türkçe olması gerektiği yönünde talepler geldiğini dile getiren Işık, “Bu talepler doğrultusunda da bir revizyon kararı alındı.
Bu kapsamda bir teknik komite kurularak, standart taslağı oluşturuldu.
İlgili paydaşların da görüşleri alınarak, taslak son haline getirildi ve teknik kurul toplantısında Türk standardı olarak kabul edildi. Buna göre, söz konusu klavyedeki tüm tuş isimlendirmeleri artık Türkçe olacak” dedi.
Bakan Fikri Işık, yapılan bu revizyonu özellikle yeni nesiller için Türkçe’nin doğru ve yerinde kullanımı açısından çok önemsediğini sözlerine ekledi.
Klavye nedir?
Tuş takımı ya da klavye bilgisayarın en önemli giriş ögesidir.
Üzerinde harfler, rakamlar, işaretler ve bazı işlevleri bulunan tuşlar vardır. Türkçeye özel iki tür tuş düzenlemesi vardır: F klavye ve Q klavye diye ikiye ayrılır.
Tuş takımında her tuşa iki kod atanmıştır.
Tuşa basınca oluştur kodu tetiklenir.
Tuş bırakıldığı zamanda bitir kodu tetiklenir. Karakter atamaları kod sayfalarında saklıdır.
Bunlar her tuş koduna belirli bir karakter karşılığı düşürürler.
KEYB komutu basit anlamda klavyeden gönderilen her kod için uygun bir karakter atamakta kullanılan bir tabloyu yükler.
Bu işlemi çok hızlı zaman içinde gerçekleştirdiğinden bize kolay bir iş gibi gelir. Ancak yukarıda anlatıldığı gibi karışık bir işlemi vardır.
Q Klavye ve F Klavye (Türkçe Daktilo Klavyesi) olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir.
Q Türkçe tuş takımı 91
F Türkçe tuş takımı 91
Tuş takımı üzerinde numaralar, Kilitler (Caps Lock: Bir kez basıldığında sürekli büyük harf yazar. İkinci kez basıldığında sürekli küçük harf yazar, Num Lock: Klavyenin sağında bulunan Nümerik alanın aktif veya pasif olmasını sağlar, Scroll Lock), Özel Tuşlar (Alt, Shift, Control, Alt Gr).
Dizgeye (sistem) komut verme, veri girme bakımından tuş takımı sistemin en önemli giriş aygıtıdır.
101/102 tuşlu klasik ve 104 tuşlu win tuş takımı standarttır. Fişleri DIN veya USB bağlantılı olan tuştakımı kablosunun öbür ucu klavye kasası içinde yahut bir fiş şeklinde olabilir. Kablolu veya kablosuz kumandalı klavye setleri bulunmaktadır. Standart düzen QWERTY’dir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!