
Türkiye Siyasi Haritası
Bir harita üzerinden bulunması gerekenler şunlardır;
- Haritanın üzerinde çizim amacına ideal başlık.
- Haritanın küçültme oranını gösteren bir ölçek.
- Haritanın üzerinde yönünün belirlenmesinde sarf edilen yön oku.
- Harita üzerinde yön anahtarı
- Paralel ve meridyenler haritada.
Türkiye Haritası Nedir?
Türkiye haritası; Türkiye’nin tamamını harita da bir ölçeğe göre küçültülerek bir plan üzerinde gösterildiği çizime verdiği isimdir.
Türkiye haritası iki bölgede incelenebilir:
1. Türkiye Fiziki Haritası
2. Türkiye Siyasi Haritası
Türkiye Fiziki Haritası
Türkiye’nin fiziki halini gösteren haritadır. Türkiye’deki dağları, ırmakları, ovaları kısaca yeryüzü şekillerini yükseltilerine göre renklendirerek gösterildiği haritadır. Yeryüzünün fiziki halini gösteren haritalardır. Dağların, ırmakların, ovaların kısaca yeryüzü oluşumlarının, Yükseltilerine göre kahverengi, yeşil ve mavi rengin tonlarında gösterildiği haritalar.
Türkiye’nin idari bölünüşünü, yerleşim merkezlerini, ülke sınırlarını gösteren haritalaradır. Bu haritalardan uzunluk ve alan bulmada yararlanılır.
Türkiye’de Görülen İklim Çeşitleri
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların konumu ve yeryüzü şekillerinin çeşitlilik göstermesi, değişik özellikte iklim tiplerinin doğmasına yol açmıştır. Kıyıların tam olarak ılıman bir iklime sahip olduğu görülmektedir. Deniz etkisinin tam olarak içeriye girmesini ise Kuzey Anadolu Dağları’ndan tutunda Toros’lar da sağlamaktadır. Bu yüzden iç kesimlerde karasal iklim özellikleri görülür.
- Akdeniz iklimi: Akdeniz ve Ege Denizi kenarlarında etkili olan bu iklim tipi, Marmara Denizi’nin güney kenarına kadar sokulur. Kıyıdan aşağı yukarı 800 metre yüksekliğe kadar bu iklimin özellikleri görülür. Bu iklim tarzında yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
- Karadeniz iklimi: Türkiye’nin kuzey kenarlarında, dağların denize bakan yamaçlarında görülen bir iklim tipidir. Bu iklimde yaz sıcaklığı, Akdeniz ikliminde bulunduğu kadar etkili değildir. Kış mevsimi, güney kenarlarına göre soğuk geçer. Yağış miktarı fazladır.
- Karasal iklim: Türkiye’nin tam olarak denizlerden uzak bir şekilde ortaya getirmektedir. Bu durumdan sonra deniz tesirinden tam olarak yeteri kadar yararlanılmamaktadır. İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mekanları ile Trakya’nın iç kesimleri karasal iklimin tesiri altındadır. Buralarda mevsimlik ve günlük sıcaklık farkları büyük, yağışlar genel olarak azdır. Kışlar uzun, soğuk ve karlı, yazlar kısa ancak sıcaktır.
- Ülkemiz yedi coğrafi bölgeden oluşmaktadır. Hepsinin birbirinden değişik kesimlerde yer alıp hayat alanları değişiklik göstermekte. Nüfus olarak en yoğun bölgesi Marmara olurken deniz kenarı olan kesimler daha çok nüfus artışı gözlemleniyor. Toprak olarak en büyük alana Doğu Anadolu Bölgemiz sahiptir. Doğal güzellikleri ile Karadeniz Bölgesi.
- İç Anadolu’nun tam olarak bir turizm getirisi olmamasına rağmen, Ege ve Akdeniz bölgelerinde turizm tam olarak gelişmektedir. Türkiye haritası tam olarak bölgelere ayrılmasından sonra renklendirme işlemleri olmaktadır. Bölgelerin tam 7 tane bulunmasına göre değişik bir görüntü söz konusu olmaktadır.
- Türkiye’nin nüfus yoğunluğu yaşanan bölge büyük şehirler ve yerleşim merkezleri olmuştur. İş imkanları ve denize kenar olan kesimlere daha çok göç ortaya gelmektedir.
- Ülkemizde tam olarak nüfus yoğunluğunun yaşandığı kesimlerin İstanbul ile Yalova kesimleri olduğu bilinmektedir. İstanbul’un nüfusunun fazla olması sayesinde hem sanayi gelişmiş bir seviye de hem de ticaret çok üst bir seviyededir.
- Türkiye’de nadir nüfusa sahip bölgeler Doğu Karadeniz ve iç kısımlar olmakta bölgenin yeryüzü biçimi engebeli bulunduğundan ötürü sürekli nüfus kaybı vermektedir.
- Doğu kesimlerin tam olarak bir engebeli durum olmasından dolayı iş imkanlarının az seviyede olduğu bilinmektedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!