Tüylerimiz Neden Diken Diken Olur?
Heyecanlandığımızda, korktuğumuzda, kıvanç duyduğumuzda, üzüldüğümüzde, tüylerimiz diken diken olur. Yani aslında psikolojimizi etkileyen durumlardan, fiziksel olarak da etkileniriz. Buna İngilizler kaz derisi de derler. Zira kazın derisinde yolunduktan sonra kabarcıklar oluşur. İşte ürperdiğinde aldığı şekilden dolayı cilde kaz derisi denildiği de olur. Peki tüylerin ürpermesi yahut diğer bir deyişle tüylerin diken diken olması nasıl meydana gelir? Kıl köklerinin etrafında bulunan kaslar birdenbire kasıldığında deride bir ürperme oluşur ve kabarcıklar meydana gelir. Kediler de tehlikeye maruz kaldıklarında, tehlike ile burun buruna geldiklerinde yahut saldırmadan evvel gözdağı vermek için kuyruklarını dikleştirir, kirpiler dikenlerini sivriltirler. Bu durum da kıl kökleri etrafındaki kasların birden kasılması yüzünden meydana gelir. Kasların kasılmasına neden olan şey stres hormonudur. Kedilerin kabarma sebebi, diğer hayvanlara karşı daha büyük ve ürkütücü görünmek istemeleridir.
Üşüdüğümüzde de tüylerimiz ürperir, heyecanlandığımızda da. Kıvanç duyduğumuz anlarda da tüylerin ürpermesi kaçınılmazdır.Enseye konulan tatlı bir buse, yılan yahut fare görmek, çok sevilen ve özlenen birini hatırlamak, duygulanmak, çok soğuk bir suya girmek, irkilmek gibi hadiseler bedenimize yansır ve kıl köklerindeki kaslar apansız kasılarak tüylerimizi ayağa kaldırır. İşte tüylerin diken diken olması yahut diğer bir ifadeyle tüylerin ürpermesi böyle meydana gelir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!