
Ücretsiz devlet dershaneleri açılıyor!
Devlet okulları ve halk eğitim merkezleri bünyesinde açılacak olan ücretsiz devlet dershaneleri için çalışma takvimi yürürlüğe kondu!..
Dershanelerin özel okula dönüştürülmesi çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Milli Eğitim Bakanlığı, dershanelere olan ihtiyacı karşılayacak ‘devlet dershanesi’ formülü için harekete geçti.
Halk eğitim merkezleri bünyesinde açılacak kurslar aracılığıyla öğrencileri ve mezunları derslerine ve sınava hazırlayacak olan bakanlık, bu uygulamanın ayrıntılarını netleştirmeye başladı. Buna göre yaygın eğitim faaliyetleri kapsamında “Kişisel Gelişim ve Eğitim” alanı altında açılan destekleyici kurslar yeniden düzenlendi. Böylece velilere maddi bir yük getirmeden ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören veya mezun olmuş tüm öğrencilere okul eğitimini destekleyici, sınavlara hazırlayıcı kursların devlet eliyle verilmesi ve yaygınlaştırılması amaçlandı.
Bu kapsamda Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Anadolu Öğretmen Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri ve Spor Liseleri, Anadolu İmam-Hatip Liseleri ve İmam-Hatip Liseleri ile Mesleki ve Teknik Liseleri öğrencilerine, halk eğitim merkezleri bünyesinde 256 ders saatine kadar destekleyici kurs açılabilecek. MEB, tıpkı özel dershane formatında olduğu gibi halk eğitim merkezlerinde açılacak olan kurslarda mevcut öğrencilerle mezun öğrencileri ayıracak. Böylece her yaş grubunun kendi akranlarıyla eğitim alması sağlanacak.
Buna göre Milli Eğitim Müdürlükleri’nde kurulan komisyonlarca kurs merkezini belirleyip başvuruları kabul etme süreci devam ediyor. 13-17 Ekim tarihleri arasında görevlendirilen öğretmenlerin onayı alınacak.
Öğrencilerin hiçbir ücret ödemeden, istedikleri öğretmenlerden ders alabileceği kurslar 20 Ekim’de başlayacak. Hazırlıklarını tamamlayamayan okul ve halk eğitim merkezlerine biraz daha zaman tanınacak. Diğer taraftan kursların sorunsuz açılabilmesi ve işleyebilmesi için öğretmen transferi bile gerçekleştirilecek.
Kurs verecek öğretmenin bulunmadığı durumlarda ek ders karşılığı dışarıdan öğretmen görevlendirilebilecek. Bazı okullar da kurs merkezi olarak kullanılacak. Nüfus yoğunluğu az olan ilçelerde merkezi bir okul, kurs merkezi olarak açılabilecek.
‘Devlet dershanesi’nin çalışma prensipleri şöyle olacak:
– Kurslar, birinci dönem ekim ayının, ikinci dönem ise mart ayının ilk gününde başlatılacak.
– Kursun açıldığı haftadan sonra öğrenci kaydı yapılmayacak. Kurslara başka okullardan da öğrenci kabul edilecek.
– Okullardaki kurslar, çalışma günlerinde ders saatleri dışında saat 22:00’ye kadar verilebilecek. İhtiyaç duyulması halinde cumartesi, pazar günleri ile yarıyıl ve yaz tatillerinde de kurs açılabilecek.
– Her bir kurs günü 2 saatten az, 8 saatten çok olmayacak. Kurslarda yararlanılacak temel kaynaklar ders kitaplarından oluşacak.
– Sınıftaki öğrenci sayısı 10’dan az; 20’den fazla olamayacak.
– Adaylar ve veliler öğretmen tercihinde de bulunabilecek.
– Kurslarda öncelikle tecrübeli öğretmenler tercih edilecek.
– Derslere devam mecburi olacak. Toplam ders saatinin altıda biri kadar devamsızlık yapanın kaydı silinecek. Öğrenciler aynı dönemde başka kursa devam edemeyecek.
– Kurs merkezlerinde her ay bir deneme sınavı yapılacak. Değerlendirme sonuçları analiz edilerek, eksikliği görülen konular tamamlanacak.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!