
Üvez nedir?
Üvez bitkisinin faydaları nelerdir? Nerelerde kullanılır?
Üvez, gülgiller ailesinden bir bitkidir. Mayıs ve Haziran aylarında beyaz renkli çiçekler açan bu bitki, kışın yapraklarını döker. Nadiren pembe renkte çiçek açan türleri de vardır.
5-10 metre yüksekliğe ulaşan üvezin yaprakları, 7-11 çift yaprakçığa parçalanmıştır.
Meyvelerinin renkleri ve biçimleri çeşitlilik gösterir. Küre, yumurtamsı ve armut biçimindeki meyveler, yeşilimsi sarı, koyu kırmızı renktedir. Meyvelerinin tadı oldukça buruktur.
Üvez bitkisinin özellikle kuzey yarım küreye yayılmış 80 farklı türü vardır. Ülkemizde ise yaklaşık 11 üvez çeşidi vardır. “Kuş üvezi” de denilen “sarbus aucuparia” Kuzey Anadolu’da yaygın olarak bulunur. “Sarbus domestica” türü ise daha çok Karadeniz bölgesinde yayılış gösterir. Türkiye’de üvez ismi daha çok bu tür için kullanılır.
Diğer yaygın üvez türleri, “geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armudu” olarak adlandırılır.
Üvezin içeriğinde parasorbinik asit, malik asit, şekerler, sorbitanik asit, tanen, tartarik asit, pectin karotensid ve C vitamini vardır.
Türkiye’de yetişen üvez türlerinin çoğu kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklıdır. Bu nedenle özellikle yüksek yerlerde erozyona karşı koruyucu olarak da kullanılmaktadır. Bazı üvez türlerinin kerestesi çok kıymetlidir. Yaz aylarında çiçeklenen üvezler, arıcılık yapanlar için büyük önem taşırlar.
Üvezin meyveleri insanlar ve başta kuşlar olmak üzere birçok hayvan tarafından tüketilir.
Modern ve alternatif tıbbın yaygın olarak kullandığı bu bitkinin sağlığımız için de pekçok faydası bulunmaktadır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!