
Uzay köpeği Layka ve hikayesi!
Uzaya giden ilk canlı, uzay köpeği Layka! Haydi Layka’nın hikayesine yakından bakalım…
Bir sokak köpeği olan Layka (Laika), uzayla ilgili büyük ufukların açılması için önemli olan bir çalışmada, uzaya gönderilen ilk canlı olmuştur.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), 4 Ekim 1957 tarihinde, Sputnik uydusunu uzaya fırlatmış ve büyük bir başarıya imza atmıştır. Dünya çevresinde yörüngeye oturan ilk uydu olarak tarihe geçen Sputnik uydusu, 230 ila 942 km arasında değişiklik gösteren bir yörüngeye oturmayı başarmıştı. Sputnik uydusunun önemi ise, uzay çağının resmen başlatmasıydı.
Sputnik’in uzaya fırlatılmasından sonra ABD ile SSCB arasındaki uzay yarışı da başlamış oldu. Uzay çağını başlatan Sputnik’i, yörüngeye oturtan SSCB, bu başarısını daha ileri taşımak istedi. Bu nedenle, 1 ay sonra Sputnik 2 için düğmeye basıldı. Uzaya insan göndermenin hesaplarını yapan Sovyetler Birliği, bunun nasıl sonuçlar doğuracağını kestiremiyordu. Bilim insanları, uzaya gönderilen bir insanın, bu yolculuktan nasıl etkileneceğini bilemedikleri için, uzaya gönderilen ilk canlının bir insan olmaması konusunda karara vardılar. Bu kararın ardından, uzaya gönderilen ilk canlı ise bir köpek olacaktı; Uzay köpeği Layka…
Sputnik 2 uydusunun uzaya fırlatılması için belirlenen tarih 3 Kasım 1957 idi. Bu tarihlerde, uzaya insandan önce ilk canlı olarak bir köpeğin gönderileceği kesinlik kazandı. Sputnik 2 uydusunda görev almak üzere 3 köpek eğitildi. Köpeklere yeni beslenme alışkanlıkları kazandırıldı. Bu köpeklerin isimleri Muşka, Albina ve Layka’ydı. Yerde yapılan testlerde Muşka kullanılmış, yedek astronot Albina ise iki defa yüksek irtifa uçuşu yapmıştı. Uzaya gönderilmek için eğitilen köpek ise Layka’ydı.
Sputnik 2 ile birlikte uzaya gönderilecek olan Layka, ülkede tartışmalara sebep oldu. Bunun nedeni ise, uzaya gönderilmesi planlanan uydunun geri dönmeyeceğinin kesin olmasıydı. Uydunun geri dönmesi yönünde bir planlama yapılmamıştı. Yani Layka, ölüme terk ediliyordu. Her ülkeden hayvanseverler bu duruma tepki gösterdi. Sovyet yetkililer ise, bu çalışmanın insanlığın gelişimine katkı sağlamak amacıyla yapılmak zorunda olduğunu savunuyordu. Hayvan olarak neden köpeğin seçildiğini ise, kolay eğitilen, az maliyetli ve kolay bulunan hayvanlar oldukları şeklinde açıklıyorlardı.
Layka, yaşamsal verilerini dünyadaki veri merkezine aktaracak şekilde hazırlanan kablolara bağlı bir şekilde, Sputnik 2 uydusuyla birlikte 3 Kasım 1957 tarihinde uzaya gönderildi. Layka’nın, uzaya gönderildikten yaklaşık 1 hafta sonra öldüğü açıklandı. Ölüm sebebiyle ilgili, çelişkili açıklamalar yapıldı. 2002 yılında, Sputnik 2 çalışmasında görev alan bir bilim insanı olan Dimitri Malşenkov, Layka’nın, kalkıştan 5-7 saat sonra, kapsülün aşırı ısınmasıyla nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sputnik 2’nin uzaya gönderilmesinden 4 yıl sonra 1961 tarihinde, uzaya ilk insan gönderildi. Uzaya gönderilen ilk insan ise Yuri Gagarin oldu. Uzay köpeği Layka ise, uzay çalışmalarına yaptığı destekle tanındı ve adına pullar basıldı.
Uzay çalışmalarında denek olarak kullanılan Layka, adına yazılan şarkılarda yaşamaya devam ediyor…
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!