Yağmur Bulutları Neden Koyudur?
Yağmur bulutları genellikle koyu renklidir. Kasveti ve melankolik bir ruh halini yansıtan yağmur bulutları neden koyu renklidir hiç düşündünüz mü? Gelin biraz kafa yoralım. Deniz seviyesinde vücut santimetrekaremize uygulanan açık hava basıncı aşağı yukarı 1 kilogramdır. Nemli hava yükseldiğinde bulutlar meydana gelir. Su dolu hava kütlesi yukarı doğru yükseldiğinde yayılır, çünkü yukarılarda etrafını saran hava daha azdır ve hava basıncı da daha düşüktür. Hava çiy noktası denilen sıcaklığa ulaştığında su buharı birdenbire yoğunlaşır ve görünmeyen buhar halinden, görülebilen milyarlarca damlacığa dönüşür. Damlacıklar havada bulunan toza, toprağa, duman ve ise yapışır ve havada bir bulut oluşur. Fırtına bulutlarında damlacıklar diğer damlacıklara çarptığında yağmur oluşur ve o denli ağırlaşır ki yeryüzüne düşer. Aynı şekilde bulutun soğuk olan üst katmanlarında bulunan buz kristalleri kar tanelerine dönüşerek aşağı düşer ve yeryüzüne ulaşırken erir.
Bilim adamları fırtına bulutlarının gri renkte olmasın farklı sebeplere bağlar. Her şeyden önce fırtına bulutları diğer bulutlara göre aha kalındır. Bu da güneş ışıklarının buluttan geçmesini önler. Fırtına bulutlarındaki su damlacıkları beyaz bulutlardakilerden daha büyüktür. İri damlalar küçük damlalara göre daha fazla ışık çekerler ve emdikleri bu ışığı tekrar gökyüzüne yansıtmaya meyillidirler. Böylelikle de daha büyük damlalar içeren bir bulut daha küçük damlalardan oluşan bir buluttan daha koyu renkli görünür. Bu arada her kara bulut fırtına bulutu değildir. Kimi bulutun kenarları parlak ve beyaz olduğu için koyu renk görünür. Zira güneş ışığı arkadan vurur bulutun merkezine nüfuz edemez.
Bulutlar oluştuktan sonra zaman içinde küçük su damlalarının çoğu buharlaşarak atmosfere karışır. Bu da daha az damla kalması demektir. Büyük olan damlalar da güneş ışığını yaymaz. Yani aslında bulutlar yaşlandıkça parlayan genç bulutlara göre daha koyu renk sergilerler. Bulutlar da tabiattaki her şey gibi değişir. Bulutlar rüzgarla savrulur, damlalardan kaybeder ve nemli hava ile yeniden damla kazanılar. Büyük bulutların yaşam süresini Güneş belirler diyebiliriz. Bulutların havada kalma sebebi sıcak havanın yükselmesidir. Güneş batınca ısı uzaya yayılır ve yerküre biraz serinler. İşte yağmur bulutlarının ve renklerinin hikayesi böyledir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!