
Yapay zeka, bu kez hayat kurtardı!
Teknoloji devi IBM’in yapay zekası Watson, ender görülen bir lösemi türünü teşhis ederek, hastanın hayatını kurtardı.
IBM tarafından geliştirilen yapay zeka programı Watson, bir insanın hayatını kurtardı.
Japonya’da yaşayan 60 yaşındaki hasta kadın, bir türlü teşhis konulamayan hastanede günden güne kötüleşirken, devreye Watson girdi.
Watson, 20 milyondan fazla tıp kaynağını tarayarak 10 dakika içinde kadının nadir görülen bir lösemi türüne yakalandığını teşhis etti.
Watson’un bu başarısı, özellikle yapay zekanın tıpta kullanıma açısından yeni bir dönüm noktası olarak yorumlanıyor.
Yapay zeka nedir?
Yapay zeka ya da bilimdeki adıyla “mantıksal analiz robotu”, bir bilgisayarın çeşitli faaliyetleri zeki canlıları taklit ederek yerine getirme kabiliyetidir.
Yapay zeka programları, karmaşık sorunlara hızlı çözüm üretilmesi ile ilgilenir.
Esasında yapay zeka çalışmalarının geçmişi bilgisayar bilimi kadar eskidir. “Makineler de düşünebilir mi?” sorusunu ilk ortaya atan kişi, 1940’lı yıllarda bilgisayar biliminin de kurucusu olan Alan Mathison Turing’dir.
IBM Watson hakkında
IBM’in geliştirdiği yapay zeka yazılımı Watson, son yılların en heyecan verici teknolojik gelişmelerinden biri olma özelliği taşıyor.
Watson’un geliştirilme amacı, devasa büyüklükteki ve yoğunluklardaki bilgi ve veri havuzlarını hızla tarayıp, bu bilgileri anlamlandırmak.
Watson’un kabiliyetlerini anlatmak için geliştiriciler ilginç yönetmelere de başvurdu.
Ülkemizde “Büyük Risk” adıyla yayınlanan, orijinal adı “Jeopardy” olan bilgi yarışmasına katılan Watson, iki insan rakibini geçerek yarışmanın kazananı oldu.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!