
Yeni üniversiteye giriş sınav sistemi ne?
Nabi Avcı’dan ilginç açıklamalar geldi!.. Üniversiteye giriş sınav sisteminden tutun da yapılan sınavlardaki soruların açıklanması konusuna kadar…
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TOEFL sınavları benzeri bir sistemle üniversite sınavlarının yapılması üzerinde çalışıldığını açıkladı.
Her ay düzenlenecek sınavlardan hangisinde en yüksek not alınırsa onun geçerli olacağı bir sistemin hayata geçirilmesi için MEB tarafından çalışmalar başlatıldığını açıklayan Avcı, TOEFL sınavlarına istenildiği zaman girilebildiğini anımsatarak, bu sınavda milyonlarca sorunun bulunduğunu, bir imtihandaki sorunun bir süre bir daha yöneltilmediğini anlattı. Bu sınavda alınan en yüksek puanla öğrenci kabul eden kurumlara müracaatın yapılabildiğini dile getiren Avcı, benzer bir sistemin üniversiteye giriş için tasarlandığını belirtti.
Bu sistemde, öğrencilerin bir kez girdikleri sınavın sonuçlarına göre değil, senenin belli aylarında veya her ay sınava girme hakkının olduğunu ifade eden Avcı, “O projenin gereği olarak soruların birikmesi lazım. Düşünün her ay soru sorduğunuz zaman senede en az 12 tane bu ölçekte sınav yapıyorsunuz demektir. Bunun için de 12 çarpı bu ölçekte soruya ihtiyacınız var bir yılda. Bunu yıllar boyu düşündüğünüzde katlanıyor. O projenin gereği bu. Bunlar izah edildi, ‘çalışalım’ denildi sadece. Şimdi tekrar artılarıyla eksileriyle biz bunu çalışıyoruz. Bir karar verdiğimiz zaman da onu kamuoyuyla paylaşırız” diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın değindiği bir başka konu da, son zamanlarda kulaktan kulağa fısıldanan yapılan sınavlardaki soruların tekrar tamamının açıklanması oldu. Katıldığı bir iftarın ardından soruları yanıtlayan Avcı, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu’nda soruların açıklanmasıyla ilgili talimat verdiği ve YGS ve YDS sınavlarıyla ilgili bir düzenleme yapıldığı yönünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın bir açıklaması oldu” ifadeleri üzerine Avcı, konunun yanlış anlaşılmış olabileceğini söyledi.
Bakan Avcı, “Böyle bir talimat söz konusu değil. Şu tarafı doğru. Bu, Bakanlar Kurulu‘nda konuşuldu ve açıklanması, açıklanmaması, niye açıklanmıyorla ilgili Bakanlar Kurulu’nda bilgi verildi. ‘Bunu çalışalım’ denildi sadece. Biliyorsunuz yasa da var, Bilgi Edinme Yasası’na dahil değil. Bu da bir şeyleri gizlemek için falan alınmış bir karar değil. Çünkü bu, daha önce planlanan bir süreç.”
Bir başka soru üzerine Bakan Avcı, TEOG sınavında mahkemece iptal edilen 4 soruyu kendisinin de incelediğini belirterek, “İptal edilen sorularımız yanlış değil” ifadesini kullandı.
Nabi Avcı, lise son sınıf öğrencilerine kaldıkları ders için sınav hakkı verilmesine ilişkin “Bir sınav hakkı vereceğiz. Devamsızlıktan kalanların devamsızlığının dikkate alınmayacağı bir düzenleme de yapacağız” dedi. El yazısı konusunda da öğrencilerin zorluk çektiğinin ifade edilmesi üzerine Avcı, bunun MEB’in yaptığı en güzel işlerden bir tanesi olduğunu belirtti. Avcı, el yazısının milli bir yazı karakteri oluşmasına katkı sağlayacağını, bunun devamının getirilmesi gerektiğini vurguladı.
TOEFL nedir?
Standart Amerikan İngilizcesi’ni üniversite düzeyinde kullanabilme ve anlayabilme yeteneğini ölçen TOEFL (Test of English as a Foreign Language/ Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı) 130 ülkede ABD’nin Educational Testing Services adlı şirketi tarafından düzenlenir. Sınav yılda 50 kezden fazla uygulanıyor ve alınan en yüksek puan geçerli olur.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!