Yıldız Kayması Nedir Nasıl Oluşur?
Ne zaman gökte bir yıldız kaysa birilerinin bu hayata veda ettiği söylenir. Ve her yıldız kaydığında dilek tutulursa, o dileklerin kabul olduğu da… Bu masalsı savın ardında elbette bir bilimsel gerçeklik yatıyor. Yıldız kayması denilen olayda işin aslı oldukça farklı. Yıldız kayması denilen şey aslında bir meteor yağmurundan ibarettir. Dünyanın çekim alanına giren meteorlar atmosfere girer ve sürtünme ile yüksek ısıya erişirler. Bu yüksek ısı meteorun yanmasına sebep olur ve bu da yıldız kayması olarak algılanır.
Dünyanın çekim alanına girerek yörüngede dolanan meteorların aslında kuyruklu yıldız parçaları olduğunu söyleyebiliriz. Kuyruklu yıldızlardan kopan parçalar çekim alanına girer, atmosfere dahil olur ve sürtünme ile yanar. Yıldız kayması denilen olay saniyeler içinde gerçekleşir ve bazı dönemlerde daha sık görülür. Yıldızlardan kopan bu parçalar o kadar hızlı hareket ederler ki kısa süre zarfında çok yol kat edebilirler. Kayar gibi gözükürken ortaya çıkan parlaklık da yanmalarından ötürü meydana gelir. Göktaşı yağmurları özellikle yaz mevsiminde sıkça gözlemlenir. Bunlara perseid göktaşı yağmuru da denilir.
Yapılan araştırma ve ölçümler gösteriyor ki Dünya’ya her yıl 200 bin civarında göktaşı düşer. Göktaşlarının ağırlıkları ise ortalama 15 bin ton civarındadır. Göktaşlarının daha çok deniz ve okyanuslara düştüğü saptanmış. Nadiren de olsa kara parçaları üzerine düşen göktaşları da var. Her ne kadar olumsuz bir olay da olsa halk arasındaki adıyla yıldız kayması sırasında adeta görsel bir şölen oluşur. Hatta yıldız kayması sırasında dilek tutan pek çok insan vardır.
Yıldız kayması izlemek için sadece gökyüzüne dikkat kesilmek gerekmiyor. Yıldız kayması videoları sayesinde bu anı keşfetmek mümkün. Lacivert gökyüzünde kayarcasına akıp giden bir ışık parçası izlemenin bilimsel tarafı da böyle işte.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!