Yıldızlar Neden Göz Kırpar Gibi Görünür?
Bulutsuz bir yaz gecesinde göğe bakmak ne güzeldir değil mi? Orada görünen ışıl ışıl göz kırpan yıldızlardır. Gerçekten de göz kırpar gibi titreşen yıldızlar nefis bir manzara oluşmasına sebep olur. Peki yıldızlar gerçekten göz kırpar mı? Eğer öyleyse neden? Ya da biz mi onları göz kırpar gibi görüyoruz?
Dünyanın yüzeyi gün boyu güneş ışınları sayesinde ısınır. Yerküre ise gece boyunca ısınan havayı uzaya yayar. Yerin üzerindeki hava ısınıp yükselirken soğuk havayla temas edip karışır ve bir nevi fokurdar. İşte yıldız ışığı yerküreye doğru ilerlerken bu havanın içinden geçer ve gaz molekülleri ile karışarak bükülür. İşte bunun sonucunda bir yıldızla göz göze geldiğimizde ışığı sanki titriyormuş gibi gözükür. Böylelikle yıldız bize hem daha büyük hem de bulanık gibi görünür. Yıldız hem parlar hem donuklaşır ve kararır, yer değiştiriyor gibi olur ve yanıp söner. Işınlar havadan geçerken değişim geçirir ve bir araya gelir. Bu onların parlaması demektir. Hemen ardından da yayılırlar. Bu da onların kararmasına sebep olur. Bilim adamları bunu “ışık titremesi” olarak adlandırır.
Yıldızlar en çok ufuk çizgisine yakın olduklarında yanıp sönerler. Beyaz ışıklı olan yıldızlar atmosferde yol alırken değişik dalga boylarındaki ışık daha çok ya da daha az bükülecektir. Böylelikle gökkuşağı renkleri gözümüze çarpar. Öyle ki yıldızı sarı, yeşil, kırmızı, turuncu, lacivert ve mor renklerde görebilirsiniz. Yani sonuç olarak yıldız ışıkları atmosferden geçerken titreşirler ve bunun sonucunda da biz göz kırpıyormuş gibi görünürler.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!