Yunan’a İlk Kurşunu Atan Kahraman Hasan Tahsin Kimdir, Hayatı, Kısaca Biyografisi
Hasan Tahsin hayatı, günümüzde hepimiz tarafından malum ve saygıyla anılan bir isim olsa da, kurtuluş mücadelemizi başlatan ulusal kahramanımızın aslolan adı Osman Nevres’tir. 1888 senesinde Selanik’te dünyaya gelen Osman Nevres, katıldığı bazı eylemler nedeniyle süre içerisinde yurt dışındaki bazı ülkelere giriş yasağı yemiştir. Bundan dolayı verem şeklinde ağır bir hastalığa yakalandığında tedavi görmek için İsviçre’ye gitmesi gerekmiştir. İsviçre hükümeti onu Osman Nevres ismi ile kabul etmeyeceği için adını değiştirerek her insanın bilmiş olduğu Hasan Tahsin adını almıştır. 31 yaşlarında, Yunan askerlerinin kurşunları ile ölünceye dek bu adı kullanmaya devam etmiştir. Tahsin’in, tarihte bu kadar büyük bir öneme sahip olmasının bir diğer nedeni ise, Yunan taburuna hiçbir şekilde korkmadan ateş edecek cesarete sahip olmasıdır. Bu cesaret onu milyonlarca insana sevdiren önemli bir şahıs haline getirmiştir. Bugün adı hala birçok sokağa, okula ve anıta verilmektedir.
Hasan Tahsin Kimdir?
Hasan Tahsin kimdir kısaca bahsetmek olursa, 1888 senesinde Selanik’te dünyaya gelen Hasan Tahsin, aslolan adıyla Osman Nevres, öğrenimi esnasında Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk’ün de öğrenim gördüğü Şemsi Efendi Okulu’na gitmiştir. Arkasından Selanik Feyziye Mektebi’nde öğrenimine geçindiren Hasan Tahsin, son derece başarılı bir öğrenci olması nedeniyle dikkat çekmiştir. Aslına bakarsanız siyasete son derece meraklı olan Hasan Tahsin, burada okumuş olduğu süre içinde de İtalya’nın Trablusgarp’ı işgal etmesine dayanamayarak Mısırlı Şeyh Dayef ile birlikte isyan ederek miting düzenlemişlerdir.
Hasan Tahsin İlk Kurşun
Hasan Tahsin kim? Sorusuna karşın, Hasan Tahsin, 15 Mayıs 1919’da, İzmir’in işgali esnasında, ilk kurşunu atan kişidir. Birçok insan tarafınca 1915 yılında ilk kurşunu sıkarak İzmir’de Yunan askerlerine karşı büyük bir cesaret örneği sergileyen ve bu hareketi yardımıyla tüm yurt genelinde düşman askerlerine karşı direniş başlatan fert olarak bilinmesine rağmen, Hasan Tahsin bu biçim şeylerin çok daha ötesinde bir insandır. Son derece iyi eğitimli, entelektüel, bol miktarda okuyan ve bolca yazan, gözleme kabiliyeti güçlü, çevresindekilere özellikle vatanındakilere kıymet veren, çağının ilerisinde bir gazeteci, yazar ve tüm Türkiye’nin bilmiş olduğu bir semboldür. 31 şeklinde genç bir yaşta vefat etmesine karşın ömrünün 10 yıl şeklinde uzun bir kısmını hapishanede geçirmiş olan Hasan Tahsin, gazetelerde yazdığı sivri yazılar ile de hala adından söz ettirmektedir.
Hasan Tahsin Anıtı
Hasan Tahsin 14 Mayıs’ı 15 Mayıs’a bağlayan o meşhur gecede Türk Halkını direnişe ve beraberliğe çağıracak şekilde konuşmaları düzenlemiştir. Vatanlarından bu şekilde rahat vazgeçmemelerini, direnmeleri icap ettiğini belirtmiştir. Yunanlıların İzmir geçişli İskelesi’ne rahatça yanaşan gemiden ellerini sallayarak indiklerini gören Hasan Tahsin, dayanamayarak ateş açmıştır. Son kurşununa kadar sıkan Hasan Tahsin bir an olsun mücadeleden vazgeçmemiştir.
Çok genç yaşta yaşamını kaybeden ve up uzun bir süre hapis yatan Hasan Tahsin, başarılı bir gazeteci olmasına rağmen çok fazla yaratı verme fırsatı bulamamıştır. Genel olarak ulusal savaşım sürecini kapsayan çalışmalarda bulunmuştur. Bir dehemmiyet İttihat ve Terakki Fırkasında ve Teşkilat-ı Mahsusa ’da vazife almıştır. Sadece Hasan Tahsin’in adı, ölümünden derhal sonrasında o denli çok okula, sokağa ve ödüle verildi ki… Aslen bu şekilde aslına bakarsanız ölümsüz eserler vermiş demekti. İzmir’in Konak Meydanı’nda, 1973 yılında, belediye yetkilileri tarafınca, Hasan Tahsin İlk Kurşun Heykeli yapmışlardır. Böylelikle Hasan Tahsin, günümüzde hala binlerce kişi tarafından her gün anılmaya devam etmektedir.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!