
Yüz felci nedir?
Yüz felci kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır?
Yüz felci, en basit anlatımıyla, yüze gelen sinir liflerinin zedelenmesi sonucu yüzün mimik kaslarındaki hareket kaybıdır.
Daha detaylı bir anlatımla, yüzümüzün her bir yarısında olan kaslar yine aynı taraf beyin sapından köken alan ve daha sonra kulak arkasında yüzeye çıkan kafa sinirlerinden 7. sinir, yüz siniri (fasial sinir) ile çalışır. Fasial sinir ayrıca tükürük bezi, gözyaşı bezi ve dilin ön bölümüne giden ince dallara sahiptir. Yüz felci, bu sinirin enfeksiyon, travma gibi nedenlerle hasarından oluşur.
Yüz felçi her yaşta görülebilir, ancak çocuklarda görülmek sıklığı daha azdır. Kadın ve erkeklerde görülme sıklığı eşittir.
Yüz felcinin belirtileri nelerdir?
Yüz kaslarının çalışmamasına bağlı yüzün yarısında (özellikle dudak kenarında) kayma hissi ile birlikte konuşma zorluğu, göz kırpma, yeme ve içmede zorluk,
Yüzde ağrı, baş ağrısı ve baş dönmesi,
Kulak ağrısı ve çınlaması,
Sese karşı hassasiyet,
Konuşma zorluğu, salyayı tutumama,
Etkilenen tarafta göz kuruluğu,
Sürekli göz yaşarması,
Bazı durumlarda dilde garip ve nahoş bir tat hissi.
Yüz felcinin en bilinen nedeni enfeksiyonlardır. Ancak hastalığın çok farklı oluş nedenleri vardır. Bunlar, cerrahi sebepler, orta kulak iltihabı, lyme hastalığı, nörolojik hastalıklar, kafatası ve yüz kemiği kırıkları, travma, genetik sendromlar, inme olarak sıralanabilir.
Yüz felci nasıl tedavi edilir?
Yüz felci yaşayanların büyük bir çoğunluğunda kendiliğinden iyileşme olur. Ancak iyileşme süreci, harabiyetin büyüklüğü ile doğru orantılıdır.
Sinirin felci genellikle beş kademede değerlendirilir. Derece 1 en hafif, derece 5 en ağır formdur. En hafif durumunda istirahatte tamamen normal gözükmekte, en ağır formunda istirahat halinde bile fark edilebilen yüz şekil değişikliği söz konusudur. Bu süre, birkaç günden 1,5 yıla kadar uzayabilir.
Yüz felci geçirenlerin büyük bölümünde cerrahi tedavi gerekmez, ancak hasarın tamamen yok edilmesi ve kasların eskisi gibi sağlıklı çalışabilmesi için fizik tedavi önerilmektedir.
Yüz felci sonrasında kan dolaşımını artıran ve sinir noktalarını uyaran terapiler de tavsiye edilmektedir.
Bu hastalığa yakalanmamak için özellikle soğuk havalarda baş ve boyun bölgesi iyi korunmalıdır. Saçlar banyodan sonra nemli veya ıslak dışarı çıkılmamalıdır.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!