
Zebra ispinozu nasıl bir kuştur?
Zebra ispinozu nasıl bir kuştur? Evde beslemeye uygun mudur? Zebra ispinozu beslemek isteyenler buraya!..
Hint bülbülü olarak da bilinen zebra ispinozu, Avustralya’da yaşayan vahşi bir kuş türüdür. Çalılık ve ağaçlarda yaşayan bu kuşlar, günümüzde evde de beslenebilmektedir. Canlı renkleriyle doğayı evinize getiren bu kuşları eğitmek biraz zordur fakat imkansız değildir.
Hindistan kökenli olmayan bu kuşun bülbüllerle akrabalığı da yoktur. Buna rağmen Türkiye’de Hint bülbülü adıyla anılırlar. Zebra ispinozunun erkeğiyle dişisini ayırmak kolaydır. Erkek kuşun gagası kıpkırmızı olur, dişilerde ise turuncuya yakındır. Aynı zamanda erkek kuşların yüzünde karakteristik tüyler bulunur. Yanakları da turuncudan sarıya doğru yuvarlak renkler vardır. Gövdeye doğru siyah lekeler ve kuşun boğazına doğru da zebra desenleri vardır. Kanat altlarında ise turuncu üzerine beyaz benekli tüyler yer alır. Dişi kuşlarda ise bu tüy yapısı yoktur. Dişiler basit sesler çıkararak öterler, erkekler ise gırtlaktan sesler çıkarırlar.
Zebra ispinozu, darı, tohumlu bitkiler ve böcek ile beslenir. Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta kabuğu, deniz kabukluları ve kalamar kemiği gibi gıdalarla beslenmeleri uygundur. Dişi kuşların kalsiyum alması önemlidir. Açık kahverengi, gümüş rengi, krem rengi ve kestane rengi kanatlı mutasyonları bulunur.
Bu vahşi kuşlar, doğada yaşamaya alıştıklarından çok fazla bakıma muhtaç değillerdir. Kafeslerindeki en ufak nesneyi yuva yapmak için kullandıklarını görürseniz şaşırmayın. İçgüdüsel olarak yuva yapmaya ve yavrulamaya meyillidirler. Sessiz bir köşe ve rüzgarsız bir ortam bu kuşlar için yeterlidir.
Üreme güdüleri çok yüksek olan bu kuşlar, bir senede koskocaman bir aileye dönüşebilirler. Dişi kuş yuvaya 4 veya 5 adet yumurta bırakır. Kuluçka süresi ise 14 gündür. Yavrular için protein açısından zengin gıdalar önemlidir. Eğer evinizde yavru bir zebra ispinozu varsa, onu elinizle beslemeyin. Yuvasından düşerse, mutlaka yuvasına geri koyun ve ebeveynlerinin onu beslemesini sağlayın. Eğer kuşlarınızın çok fazla üremelerini istemiyorsanız, yuva yapılabilecek nesneleri kafesten alın. Yine de üremeye devam ediyorlarsa, çifti bir süre birbirinden ayırabilirsiniz.
Zebra ispinozu, dar bir alanda kanarya ve muhabbet kuşu gibi diğer kuş türleriyle iyi anlaşamaz. Bu nedenle evinizde bu tip kuşları aynı kafese koymamaya özen gösterin. Eğer aynı kafeste bulunan iki zebra ispinozu kavga ediyorsa, kuşları bir süreliğine birbirinden ayırabilirsiniz. Ortam sakinleştiğinde kuşları tekrar bir araya getirebilirsiniz.
Bu kuşlar, muhabbet kuşları gibi ele avuca gelmeyi sevmezler ve özgür ruhludurlar. Bu sebeple eğitilmeleri oldukça zordur. Buna rağmen imkansız değildir ve biraz fazla çabayla, Hint bülbülü kuşunuzu eğitebilir ve elinizde hatta omzunuza konmasını sağlayabilirsiniz. Ancak diğer kuşlara göre çok daha fazla sabır gerektirdiğini söyleyelim. Zebra ispinozu, kanarya ve muhabbet kuşundan sonra en çok tercih edilen 3. kuştur. Eğitimi dışında bakımı zahmetsizdir ve ekstra ilgi istemez.
Zebra ispinozlarını ortalama 38 cm genişlik, 30 cm derinlik ve 45 cm yükseklik olan bir kafeste besleyebilirsiniz. Ufak kafesler bu kuşlar için iyi değildir. Hareket etmek istediklerinden, alan dar olduğunda strese girerler ve birbirlerine sataşırlar.
Çocuklara özel hazırlanan ilk ve tek haber sitesi Yumurtalı Ekmek’i, facebook’ta beğenmeyi twitter ve Instagram'da takip etmeyi unutmayın!